Realtid

USA:s Kinapolitik förblir tuff oavsett president

Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 03 okt. 2024Publicerad: 14 sep. 2024

USA:s relation med Kina förväntas vara spänd även efter valet, oavsett om Donald Trump eller Kamala Harris blir president.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt experter som CNBC har talat med kommer båda kandidaterna att hålla en hård linje mot landet, med fokus på handel och ekonomi.

Trump har föreslagit upp till 100-procentiga tullar på kinesiska varor och en generell tull på 10-20 procent på andra importvaror.

Harris väntas till stor del följa president Joe Bidens nuvarande tullpolitik.

Påverkat Kina negativt

Eswar Prasad, ekonomiprofessor vid Cornell University, säger att om Trump vinner kan det leda till ökade handelskonflikter och en ekonomisk frikoppling mellan USA och Kina.

Samtidigt kan Harris också välja en liknande väg som Trump. Exempelvis införde Biden-administrationen i maj höga tullar på kinesiska produkter som elbilar, solceller, litiumbatterier och stål.

Enligt statistik från Reuters har Kinas ekonomi påverkats negativt av USA:s nuvarande handelsåtgärder, och landets export sjönk under första halvan av 2024.

ANNONS

Spelar ingen roll

ANNONS

Carlos Casanova, senior ekonom vid schweiziska UBP, menar att stödet för hårdare åtgärder mot Kina delas av båda partierna, vilket gör att spänningarna med landet sannolikt kommer att fortsätta oavsett valresultatet.

”Det spelar ingen roll vem som vinner valet”, säger Casanova till CNBC.

Under en debatt betonade Harris att USA måste vinna konkurrensen om det 21:a århundradet, utan att gå in på detaljer kring sin Kinapolitik.

Hon betonade dock vikten av att stärka relationerna med allierade och investera i amerikansk teknik för att vinna kapplöpningen om framtidens teknologi, såsom AI och kvantberäkning.

Aggressiv linje

USA har även uttryckt oro över Kinas överkapacitet, vilket finansminister Janet Yellen lyfte i ett möte med kinesiska tjänstemän i april. Yellen varnade för att Kinas industriella överkapacitet hotar både amerikanska och europeiska företag, samt utvecklingen i industriländer.

Trump fortsätter också att anklaga Kina för oschyssta metoder i handelssammanhang, vilket var en central del av hans tidigare Kinapolitik, skriver Utrikespolitiska Institutet.

Läs även:
Nationell säkerhet styr USA:s ekonomiska politik. Realtid
Kina rundar USA:s chipblockad: ”Måste stoppas”. Realtid

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS