2017 var ett rekordår för M&A i Norden. I Sverige var det en enda affär som bidrog till det högsta värdet någonsin. Den höga aktiviteten kommer att hålla i sig in i 2018, enligt Mergermarkets analytiker.
Urstark M&A-marknad
Den globala M&A-marknaden föll 2017 med 3,2 procent jämfört med 2016. I USA var dippen större, med en tillbakagång på 13,4 procent, medan Europa (+14 procent) och särskilt Norden utmärker sig som superhett. Det framkommer i Mergermarkets Global & Regional M&A Report FY 2017.
För Norden registreras 2017 som det mest aktiva M&A-året sedan 2001. Jämfört med 2016 nästan fördubblades värdet av de samlade transaktionerna på marknaden, enligt Mergemarkets regionala översikt (Nordic Trend Report FY 2017). Totalt gjordes 1.084 affärer till ett samlat värde av 103.2 miljarder euro. Det innebär en all time high för Nordens andel av europeiska M&A. Med 12,5 procent av aktiviteten utklassade Norden både Frankrike och Italien.
– Med stabila regeringar, relativt låga räntor och ett överflöd av kapital på marknaden, liksom starka balansräkningar, kommer det nordiska M&A-landskapet sannolikt att förbli aktivt, åtminstone under den första halvan av 2018, säger Frederik Lyng Pedersen, analytiker för EMEA-regionen på Mergermarket, till Realtid.
Den inomnordiska aktiviteten stod för 73 procent av antalet transaktioner 2017 och 56,5 procent av värdet på den totala M&A-aktiviteten i Norden. Det är den betydande ökningen av riktigt stora transaktioner – transaktioner till ett värde i storleksordningen över 1 miljard euro – som står för det stora lyftet. Under 2017 gjordes totalt sett 21 sådana riktigt stora affärer i Norden.
En enda affär, Essitys avknoppning från SCA och efterföljande börsnotering, till ett värde av 18,3 miljarder euro, gör 2017 till ett rekordår för Sverige, sett till det samlade värdet på företagstransaktioner. Utan den skulle Sverige göra sitt sämsta år sedan 2013.
Morgan Stanley (MS) behåller sin förstaplats som den viktigaste finansiella rådgivaren i Norden, banken var rådgivare i tre av de fem största transaktionerna. Totalt rådgav MS i 15 transaktioner till ett samlat värde av 33,9 miljarder euro. När det gäller antalet affärer är emellertid revisionsbyråerna ledande, med PwC i spetsen. PwC anlitades för totalt 61 transaktioner till ett sammanlagt värde av 1,5 miljarder euro.
På den legala sidan tog Freshfields Bruckahaus Deringer ett jättesprång från 24:e till första plats i Mergermarkets rankning, sett till värdet på uppdragen. Firman rådgav i tre av de fem största affärerna vilket medverkade till ett sammanlagt värde på 32,4 miljarder euro. Sett till antalet uppdrag var det dock DLA Piper som tog hem förstaplatsen med 103 affärer till ett sammanlagt värde av 1,7 miljarder euro.