Får vi verkligen de bästa politikerna om de som någon gång betalat en barnvakt kontant riskerar att sållas bort? Det frågar sig Realtids chefredaktör Johan Såthe.
Ursäkten som bekräftar ängsliga Sverige
Mest läst i kategorin
Sveriges nya utrikeshandelsminister Anna Hallberg har en gedigen och imponerande bakgrund inom näringslivet. Hon har bland annat varit vice vd för det statliga investeringsbolaget Almi och har även jobbat på SEB, liksom Lifco.
Nu när hon nu kastas in i politikens värld måste hon genomgå den rituella granskningen av sitt förflutna. Och hon är i flera intervjuer djupt ångerfull över att ha betalat en gymnasieelev kontant för barnpassning för 20 år sedan, utan att ha betalat skatt på det utförda arbetet. Och hon betalade även för städhjälp svart. Även för detta lägger hon pannan i djupa veck och säger ”förlåt” med allvarlig min.
Eller också säger hon så bara för att hon vet att det förväntas av henne. Att det är så man gör när man blivit politiker. Det är liksom en ritual man får gå igenom. Man säger ’förlåt’ och får syndernas förlåtelse. Troligen går det vägen, om inte det man gjort har för stort symboliskt värde. Att till exempel en blivande kulturminister inte betalde tv-avgiften i protest mot public service var mer problematiskt.
Att en uppenbarligen mycket kompetent person som fått förtroendet att leda stora företag och sitta i börsbolags styrelser tvingas be om ursäkt för att hon betalt en barnvakt kontant för 20 år sedan är överdrivet enligt min uppfattning.
Sådana här saker bekräftar den danska klichébilden av det politiskt korrekta, fjantiga och ängsliga Sverige, där ingen får ha gjort det allra minsta lilla fel, inte ens för 20 år sedan.
Den som är utan skuld får kasta första stenen, kan jag tycka. Vi är nog rätt många som inte skulle klara ministergranskningen om att ge en barnvakt ett par hundra kronor anses som moraliskt klandervärt. För 20 år sedan.
Jag tror att vi inte ska eftersträva att bara ha politiker och höga chefer i politiken och näringslivet som är felfria. Sannolikt lär man sig mest i livet av misstagen. Världens mest hyllade företagsledare, Steve Jobs, använde under en period i ungdomen rätt mycket LSD. Detta hade med all säkerhet gjort honom djupt olämplig som svensk minister. Trots att han hade varit mer kompetent än den samlade regeringen tillsammans.
Genom att lägga för stor vikt vid oviktiga symbolfrågor riskerar vi att tappa fokus på vad som på riktigt är viktigt när ministrar och andra chefer rekryteras.
***
Realtid drog igång debatten om hur skattereglerna 3:12 användas. Debatten lever nu vidare i andra medier, bland annat på Dagens Industris ledarsida.
***
Ekonomiekots chef Anders Billing har verkligen lyft public services ekonomijournalistik på kort tid. Hoppas att hans ersättare fortsätter på den inslagna vägen när Anders Billing nu rekryterats till SvD Näringsliv.
***
Realtids krönikör Claes Folkmar anser att det finns en logik i att stycka upp storbankerna.
***
Veckans mest intressanta tungviktsmöte ägde rum i pressrummet på Finansdagen strax före lunch i tisdags. Hemmansägare Per Lindvall från Dala Floda talade med bonden och Swedbanks ordförande Göran Persson. Här är Per Lindvalls krönika om mötet.
Mötet mellan Lindvall och Persson skedde som avslutning på PWC:s årliga konferens Finansdagen. Bäst var huvudtalaren Göran Persson, vars pastorala framtoning fångade publiken.
Jag fanns på plats på Grand Hôtel hela dagen. Läs gärna mitt referat!
Här är vårt bildspel från Finansdagen.
***
I söndagens karriärintervju har Realtids reporter Sara Johansson intervjuat Sandra Bourbon, som brinner för ett jämställt näringsliv. Missa inte det porträttet, jag är helt övertygad om att jämställda grupper och bolag presterar bäst över tid.
***
Trevlig helg!