Realtid

Uppgifter: Missnöje mot ersättningsmodell orsak till Roburs stjärnfall

Henrik Carlman, Niklas Larsson, Erik Andersson och Catrin Jansson, tidigare stjärnor på Robur som har valt att gå vidare.
Henrik Carlman, Niklas Larsson, Erik Andersson och Catrin Jansson, tidigare stjärnor på Robur som har valt att gå vidare.
Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
Uppdaterad: 18 aug. 2021Publicerad: 18 aug. 2021

Marknadsledaren Swedbank Robur har förlorat en rad nyckelspelare i år. ”De har svårt att behålla och rekrytera stjärnorna”, säger en person med insyn. ”Det är inget vi känner igen oss i”, kontrar Helena von Koch, Roburs HR-chef.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I januari stod det klart att det blev storslam för Swedbank Robur när Sveriges största fondhandelsplats – fondmarknaden.se – utsåg ”Årets Fonder” 2020.

Fonden Swedbank Robur Ny Teknik tog hem titlarna ”Årets branschfond” samt ”Årets fond alla kategorier”. Swedbank Robur Globalfond vann i kategorin ”Årets globala fond”.

Fondbolaget nådde dessutom toppnoteringar inom kategorierna; Sverigefonder, Nordenfonder, Europafonder och Japanfonder.

Den luftiga grädden på moset och pricken över i:et blev dock utmärkelsen ”Årets fondbolag”.

Swedbank Robur var nu inte bara Sveriges största fondbolag med ett förvaltat kapital på cirka 1500 miljarder kronor – man var dessutom bäst (enligt fondmarknaden.se).

”Man kan minst sagt säga att Swedbank Robur har ett starkt förvaltningsår bakom sig, och att de goda resultaten i de olika kategorierna är att bra kvitto på bolagets breda förvaltningskompetens. Utöver goda förvaltningsresultat så utmärker sig Swedbank Robur även som ett av de mest hållbara fondbolagen (…)”, skriver juryn i sin motivering.

Kritiken bet på ledningen

Det innebär en rejäl upphämtning på bara några år. Så sent som 2014 och 2015 framställdes fondbolaget i betydligt mindre smickrande dager.

ANNONS

I ekonomipressen ifrågasattes Roburs aktiva förvaltning. Två av Swedbanks populäraste fonder – Swedbank Robur Allemansfond Komplett och Swedbank Robur Kapitalinvest med totalt cirka 1 miljon sparare – hade under många år sålts in som aktivt förvaltade fonder med avgifter därefter. Samtidigt låg de så nära index att det i princip var omöjligt att slå det.

”Det här innebär alltså att Swedbank har tagit betalt för något som de inte ens har försökt att leverera. Vi har räknat ut att spararna betalat ungefär 7 miljarder för mycket i förvaltningskostnader under de senaste tio åren”, förklarade Aktiespararna och samlade ihop runt 3 000 Robur-kunder i en grupptalan som lämnades in till Allmänna Reklamationsnämnden, ARN.

Även om ARN valde att avvisa grupptalan, bet kritiken på ledningen och de senaste åren har det gjorts stora satsningar på aktiv förvaltning samtidigt som fondbolaget gjort många nyckelrekryteringar.

Missnöje med ersättning

Och när fonderna presterar bra, vill anställda vara med och dela på kakan. Men enligt källor med insyn finns det ett gryende missnöje med fondbolagets möjlighet att belöna sina medarbetare.

– När fonderna presterar bra blir banken och kunderna rika men förvaltarnas ersättningar blir ett problem trots modesta nivåer, säger en person med insyn.

Enligt uppgift ska missnöjet dels handla om vissa ändringar av ersättningsparametrar som fondbolaget kan kontrollera. Men till stor del handlar det om en regel som inte bara träffar Swedbank Robur utan samtliga storbankers fondbolag.  

– Vi har en övre gräns inom förvaltarorganisationen på maximalt tolv månadslöner för rörlig ersättning, säger Helena von Koch, HR-chef vid Swedbank Robur och fortsätter:

ANNONS

– Vi följer Esmas-riktlinjer om sund ersättningspolicy enligt UCITS-direktivet vilka tillämpas av FI fullt ut sedan 2017.

Mindre, oberoende fondbolag har inte krav på sig att begränsa den rörliga ersättningen till tolv månadslöner utan kan i praktiken vara betydligt mer generösa. Exempelvis har Odin Fonder och Lannebo ett maxtak på tre årslöner.

Delägarskap lockar

Men det finns något som lockar än mer än möjligheten till höga bonusar – möjligheten att bli partner och delägare.

– Visst kan möjligheten till stora bonusar spela in. Men att kunna erbjuda delägarskap – vilket vi gör på Lannebo – är viktigare för att få nyckelpersoner att stanna. Vi har också en väldigt låg personalomsättning, säger Victor Ström, kommunikationsansvarig på Lannebo.

Nyckelpersoner går till konkurrenter  

Sedan årsskiftet har Swedbanks fondbolag förlorat en rad nyckelpersoner.

Det rör sig bland annat om den högt rankade förvaltaren Henrik Carlman som varit ansvarig förvaltare för den nordiska fonden Robur Microcap och den globala fonden Robur Fokus. Carlman har levererat toppresultat i fonderna de senaste åren och har rankats AAA av Citywire, enligt pressmeddelandet.

ANNONS

Nu har han gått till Aeternum Capital där han blir partner och Investment Director. Aeternum är ett investeringsbolag som den norska redarmiljardären John Fredriksen står bakom.

Niklas Larsson, som under 2018 tog över som chef för Swedbank Roburs globalförvaltning, gick nyligen till det betydligt mindre fondbolaget Cliens för att förvalta en ny global småbolagsfond.

Och för bara några dagar sedan stod det klart att Erik Andersson – Chief Investment Officer på Swedbank Robur och medlem i Roburs ledningsgrupp – följer efter. I oktober tillträder Andersson som vd på Cliens.  

Som Realtid avslöjade igår håller Swedbank Robur också på att förlora Catrin Jansson, senior förvaltare av ”hållbarhetsfonden” Swedbank Robur Transition, som snart går till C Worldwide. När Jansson rekryterades från Enter Fonder till Robur för knappt två år sedan, kallades hon för en ”nyckelrekrytering”.

Roburs tidigare läkemedelsförvaltare Mattias Häggblom har samtidigt gått över till ett annan bjässe – nämligen Handelsbanken. Häggblom var tidigare ansvarig för Swedbank Roburs hälsovårdsfond Medica men lockades av en analytikerroll på den konkurrerande banken. En ny satsning under ledning av aktiechefen Christer Beckard lockade.

Inte marknadsmässig ersättning

Swedbank Robur har ännu inte ersatt någon av dessa medarbetare. En källa med insyn säger att det handlar om svårigheter att rekrytera.

– Senaste året har man inte lyckats ersätta flera duktiga förvaltare som slutat då man inte erbjuder marknadsmässig ersättning längre – eller kan erbjuda partnerskap. Och man kan därför varken behålla eller ersättningsrekrytera. 

ANNONS

Denna beskrivning vänder sig Helena von Koch, Roburs HR-chef, mot.

– Det stämmer inte. Flera av ersättningsrekryteringarna du nämner är ännu inte påbörjade med anledning av sommarledighet och interna förflyttningar, och de externa rekryteringsprocesserna är planerade att sättas igång inom kort. Vi ser fram emot att under hösten ytterligare förstärka och komplettera den samlade kompetens och erfarenhet vi målmedvetet har byggt upp genom åren, säger hon och fortsätter:

– Som Sveriges största fondbolag är Swedbank Robur en attraktiv arbetsgivare, och att medarbetare ibland väljer att gå vidare till andra utmaningar är en naturlig del av utvecklingen hos alla bolag.

Enligt uppgift till Realtid har era ersättningsparametrar också ändrats, blivit mer ”politiska” och mindre förutsägbara?

– Vi har gradvis stärkt fokus och förväntningar på hållbarhetsarbetet under de senaste åren, någon större förändring har vi dock inte gjort. Vi har ett starkt och konkurrenskraftigt erbjudande där vi förutom att endast titta i backspegeln, även ser framåt på den hållbarhetsförflyttning som sker. Detta ser vi upplevs som positivt, och det driver oss också framåt i linje med vår vision att bli världsledare i hållbart värdeskapande.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]