Realtid

"Upp till den här nivån blir vi lyckligare – sen händer det inte mer"

Kjell A Nordström och Per Schlingmann
Kjell A Nordström är doktor i ekonomi, forskare, föreläsare och aktuell med boken Momentum tillsammans med Per Schlingmann. Foto: TT
Realtid.se
Uppdaterad: 16 okt. 2022Publicerad: 16 okt. 2022

"Pengar är ett redskap, till investeringar, till att byta till sig lycka. I sig själv är de ganska meningslösa. Man kan inte äta dem, det är bara genom att använda dem till något annat som de får ett värde." Det säger Kjell A Nordström i Skandias podd En påse pengar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I podden säger professor Nordström att allt som du hört om att pengar inte skänker lycka är påhittat.

– Pengar är ett slags frusen lycka som man kan tina upp i små doser och byta mot det som för stunden gör livet bättre. Frånvaro av pengar sänker livets kvalitet, det finns det idag massor av forskning som visar. Alla de här sägningarna som finns som antyder att rika människor skulle vara olyckliga eller må dåligt – det är bara besvärjelser som vi har hittat på för att göra fattigdomen uthärdlig, säger han.

Kjell A Nordström är doktor i ekonomi, forskare, föreläsare och aktuell med boken Momentum tillsammans med Per Schlingmann.

På frågan hur hög inkomst man bör satsa på för att bli som lyckligast svarar han:

– Det finns en brytpunkt och upp till den blir vi lyckligare, krona för krona. Här i Sverige ligger den brytpunkten någonstans mellan 50 000 och 70 000 kronor per månad, sen händer det inte så mycket mer om man tillför en krona till, det blir inte så mycket roligare, säger han.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Realtid.se
Realtid.se
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]