Realtid

Upp i Asien efter New York-rally

Upp i Asien efter New York-rally
Realtid.se
Uppdaterad: 27 dec. 2018Publicerad: 27 dec. 2018

Upp i Asien efter New York-rally, värsta året för bankaktier sedan 2009 och Euronext vill köpa Oslobörsen. Det är några av morgonens rubriker.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Upp i Asien efter New York-rally

Börs Asienbörserna hakade på uppgången i New York från onsdagskvällen. Tokyobörsens Nikkei rusade totalt upp 3,9 procent, samtidigt som breda Topixindex steg 4,9 procent.

USA-börserna upplevde en kraftfull återhämtning på annandagen efter de ”lugnande” orden från president Trump; Dow Jones industriindex steg med över 1.000 punkter för första gången någonsin. I procent steg DJIA 5 procent medan Nasdaq Comp steg 5,8 procent. Stängningsnoteringarna på onsdagen var ändå något lägre än de högsta nivåerna på fredagen.

Nedgången fortsatte på de europeiska börser som höll öppet på julafton, men i betydligt mindre grad än i USA där raset fortsatte på måndagen trots finansminister Steven Mnuchins försök att lugna marknaderna. Raset i USA tilltog när president Trump förnyade sin kritik mot Fed i ett nytt Twitterinlägg.

Värsta året för europeiska bankaktier sedan 2009

Bank Den europeiska banksektorn har under året fallit 25 procent, skriver Financial Times. Det innebär det värsta året sedan skuldkrisen 2009. Investerarna har tappat tron på sektorn på grund av ihålligt dålig lönsamhet, förlegade affärsmodeller, negativa räntor och Brexit.

Nedgången har kostat aktieägarna runt 380 miljarder dollar, drygt 3 450 miljarder kronor. I medel värderas de stora europeiska bankerna till 0,6 gånger tillgångarna, jämfört med 1,1 gånger för de sex största amerikanska bankerna och 1 på MSCI Emerging Asia Banks Index.

Deutsche Bank står för det mest dramatiska fallet, som avslutar året med en nedgång på 53 procent. En annan illa tilltygad bank är Danske Bank, ned 43 procent efter penningtvättsskandalen i Estland.

ANNONS

Finlands förre centralbankschef spås bli ny ECB-boss

Fians Erkki Liikanen är den mest troliga kandidaten att efterträda Mario Draghi som ordförande för Europeiska centralbanken, ECB, enligt en undersökning som Financial Times har låtit genomföra.

Mario Draghi ska sluta i oktober efter åtta år på posten. Favoriten i underökningen är fransmannen Benoît Cœuré, som idag är med i ECB:s direktion. Ändå är finländaren Erkki Liikanen den som flest ser som mest trolig att efterträda Mario Draghi.

Euronext vill köpa Oslobörsen

Börs I måndags meddelande  Euronext att man  lämnat en offert på att köpa Oslobörsen. Budet som ligger hos styrelsen på Oslo Nors VPS Holding ligger på motsvarande 6,42 miljarder kronor. Enligt Dagens Industri  finns det stöd för budet hos 49,6 procent av ägarna av Oslobörsen.

För chefen på Oslobörsen, Bente Landsnes, kom budet som en överraskning, enligt uppgifter till norska tv-kanalen NRK.

60 000 svenska jobb beroende av kinesiska företag

Kartläggning Kinesiska företag har investerat minst 6,9 miljarder dollar i Sverige sedan Geely gick in i Volvo Cars 2010 och minst 60 000 svenskar är i dag beroende av kinesiska företag för sina anställningar. Detta enligt en rapport från advokatbyrån Baker McKenzie, som kartlägger kinesiska direktinvesteringar runt om i världen

ANNONS

– Det finns mycket spännande industri i Sverige, inte minst inom högteknologi. De vill också komma över kunnande om hur man driver verksamhet utomlands. Vi är bra på det. Vi har företag som är vana att ha större delen av sin verksamhet utanför Sverige. Det säger säger Kina-kännaren Kristina Sandklef, som driver Sandklef Asia Insights, till Svenska Dagbladet.

– Vi står inför en ny världsordning där Indien och Kina blir ekonomiska jättar, och det är vi i Sverige väldigt oförberedda på.

Creades och Öresund säljer Acne

Finans Investmentbolagen Creades och Öresund har sålt sina andelar i klädbolaget Acne. Creades ägde 8,6 procent av bolaget, försäljningslikviden inklusive utdelning samt med avdrag för transaktionskostnader, uppgick till 372 miljoner kronor. Öresunds ägarandel på 8,5 procent inbringade 369 miljoner kronor.

Köpare är private equity-aktören IDG Capital och I.T Group. Den senare är noterad på Hongkongbörsen och beskrivs som en av Asiens ledande aktörer inom retail- och lyxsegmentet.

Grundarna Mikael Schiller och Jonny Johansson är fortfarande majoritetsägare även efter försäljningen.

– Creades har varit med på Acne Studios enastående tillväxtresa sedan 2006. Vi är djupt imponerade över hur bolagets grundare lyckats utveckla bolaget från ett lokalt jeansvarumärke till ett globalt lyxvarumärke, säger John Hedberg, vd för Creades i ett pressmeddelande

 

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Realtid.se
Realtid.se
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]