FAR:s generalsekreterare Dan Brännström är inte förvånad över att antalet revisorer minskat. Men det ställer nya krav på ledarskapet i byråerna, anser han.
“Unga vill arbeta med meningsfulla uppgifter”
Mest läst i kategorin
Nästan var fjärde revisor har försvunnit under de senaste 20 åren. Minskningen har varit särskilt drastisk de senaste fem åren och oroväckande hög bland yngre revisorer, som Realtid kunde rapportera i går. Men på branschorganisationen FAR vill man tona ned situationen.
– Vi förutsåg redan 2010 i samband med revisionspliktens avskaffande att antalet skulle gå ned med cirka 1.000 revisorer under en femårsperiod och det är ungefär vad Revisorsinspektionens statistik visar, säger FAR:s generalsekreterare Dan Brännström.
Med andra ord, det minskade antalet revisorer speglar en minskad efterfrågan på revision till följd av revisionspliktens avskaffande. Men nu håller den trenden på att brytas, enligt Dan Brännström. Dagens cirka 3.400 revisorer är en bottennotering – nu vänder det, menar han.
Läs även: Var fjärde revisor har lämnat – myndighterna är oroade
Dan Brännström avfärdar därmed det alarmistiska anslaget hos myndigheterna.
– Jag är varken överraskad eller så orolig som Finansinspektionen och Revisorsinspektionen tycks vara, säger han och fortsätter:
– Jag är övertygad om att behovet av revision ökar i takt med att revisionen nu breddas. Den icke-finansiella revisionen växer i betydelse, bland annat ökar hållbarhetsrevisionen och branschen utvecklar samtidigt nya tjänster och verktyg.
Utvecklingen är både marknads- och regelverksdriven. Dan Brännström nämner exempelvis kravet på hållbarhetsredovisning för de största bolagen.
– En bredare rapportering från företagen medför en bredare revision och därför också revisorer med bredare kompetens, säger Dan Brännström och välkomnar att Revisorsinspektionen ser över kompetenskraven för revisorer.
På vilket sätt löser det problemet med avhopp bland yngre?
– Den bredare uppgiften för revisorer är tilltalande. Unga vill arbeta med meningsfulla arbetsuppgifter som gör skillnad, så utvecklingen mot en bredare revision med icke-finansiella inslag och hållbarhet är positiv för branschen.
Men varför hoppar de unga av?
– Det är säkert många faktorer som spelar in, dels tror jag att det ligger i tidsandan, man är inte lika lojal längre utan vill röra på sig. Det finns också en rastlöshet att göra snabb karriär.
Hållbarhet och ledarskap är två avgörande faktorer för att byråerna ska lyckas att attrahera unga medarbetare, tror Dan Brännström.
– Den nya generationen är betydligt mer lättrörlig. Det ställer nya krav på ledarskapet i byråerna, att se varje medarbetare och hjälpa henne eller honom att utvecklas i uppgifter som bidrar till ett bättre och hållbart samhälle, säger Dan Brännström.