Tre av fem företag som fått de största återbetalningskraven efter felaktigt utbetalda omställningsstöd ägs av artisten och låtskrivaren Björn Ulvaeus och riskkapitalisten Conni Jonsson.
Ulvaeus och Jonsson dominerar lista på återbetalningskrav
Mest läst i kategorin
Tusentals svenska företag har fått för mycket eller felaktigt omställningsstöd utan att vara misstänkta för något brott. I de fallen har Skatteverket oftast bedömt att den felaktiga ansökan gjorts av misstag, skriver Göteborgsposten och listar de fem företag som fått de största återbetalningskraven.
Bland dessa fem företag ingår tre i nöjeskoncernen Pop House där Conni Jonsson och Björn Ulvaeus är huvudägare.
Det rör sig bland annat om Hotell Hasselbacken som fått återbetalningskrav på 1,2 miljoner.
Det var i mars 2019 som Pop House Sweden AB köpte Hotell Hasselbacken som bedriver hotellrörelse med tillhörande restaurang på Djurgården.
– Jag vill att Hasselbacken ska återfå sin forna glans och än en gång bli den oas som det faktiskt varit. Ända sen jag var med och gjorde Kristina från Duvemåla, Chess och Mamma Mia! på Cirkus har jag känt att Cirkus och Hasselbacken hör ihop. Hasselbacken kompletterar våra övriga verksamheter och nu är vi på god väg att förverkliga visionen om en unik teater-, musik- och nöjesdestination på Djurgården, förklarade Björn Ulvaeus i ett pressmeddelande i samband med förvärvet.
Ytterligare ett bolag i koncernen som fått återbetalningskrav är Pop house hotel AB. Här rör det sig om drygt 1,5 miljoner kronor.
Pop house hotel ligger på Djurgården i Stockholm, i samma hus som ABBA The Museum och det nybyggda Glashuset med live-musik och events.
Cirkus arena och restaurang på Djurgården AB, som driver historiska Cirkus på Djurgården i Stockholm, har fått det näst största återbetalningskravet av samtliga fem listade bolag – 2,2 miljoner kronor.
Totalt för de tre bolagen i nöjeskoncernen innebär det återbetalningskrav på 5 miljoner kronor.
Sedan EQT börsnoterades i september i fjol har kursen för riskkapitalbolaget pekat stadigt uppåt. Noteringskursen låg på 67 kronor. På onsdagen såldes EQT-aktien för 198 kronor.
Den fina kursutvecklingen har gjort delägarna i bolaget stormrika. Dagens industri har gått igenom aktieinnehavet och rapporterar att 17 av delägarna i nuläget är goda för miljarden. Och flera av dem är det dessutom med god marginal:
Grundaren och ordförande Conni Jonsson äger drygt 52 miljoner aktier, motsvarande drygt 10 miljarder kronor.
Idag äger Bark Partners AB – som indirekt kontrolleras av Conni Jonsson, Thomas Von Koch, Harry Klagsbrun och Per Franzén – EQT-aktier till ett värde av 46 miljarder kronor.
Björn Ulvaeus förmögenhet uppskattas till 300 miljoner dollar, enligt sajten Celebritynetworth.com
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.