"Vårt mål är att bli det självklara valet för de mest förmögna familjerna", säger Riccardo Pironti, chef för JP Morgans private banking-verksamhet i Norden, till Realtid.
Ultra-förmögna i fokus när JP Morgan satsar i Norden
– Om du summerar den totala förmögenheten som familjer med över 50 miljoner euro i likvida tillgångar har, så är den jättestor. Det innebär att vår potentiella affär här är jättestor – faktiskt jämförbar med Storbritannien, säger Riccardo Pironti, managing director för Private Banking i Norden.
När JP Morgan satsar på private banking i Norden är det alltså bara de absolut mest förmögna familjerna och individerna som är i fokus.
Det innebär att den amerikanska bankjätten inte kommer att konkurrera med svenska och nordiska banker om det stora flertalet private banking-kunderna – bara de som sitter med åtminstone en halv miljard i lättillgängliga pengar. Russinen i kakan.
Målet är inte heller att bli den enda banken för dessa familjer eller individer.
– Lokala banker kan ha haft en relation med de familjer de servar i hundra år. Vi är inte ute efter att bryta det bandet, men vi vill bli ytterligare en samarbetspartner, säger Riccardo Pironti och fortsätter:
– Förmögna familjer lägger inte heller alla sina pengar i en korg. Vi vill vara den ”internationella korgen”.
JP Morgans satsning på private banking i Norden sker samtidigt som större delen av bankens nordiska investment banking-team omlokaliserats från London till kontoret vid Norrmalmstorg i Stockholm.
”Norden som region har blivit viktigare och viktigare och det har blivit en fokusregion för banken”, förklarade Jonas Wikmark, en av två Nordenchefer för investment banking på JP Morgan, nyligen för Dagens Industri.
Tidningen skriver att JP Morgan är störst på företagsaffärer i Europa, men är mindre än ABG och Carnegie på just Nordenmarknaden.
– Sverige är Europas Silicon Valley. Vi jobbar sida vid sida med vår investment bank-verksamhet och jag tror att synergierna som JP Morgan kan uppnå mellan investment banking och private banking är betydande, säger Riccardo Pironti.
Samtidigt som JP Morgan lockas av affärsmöjligheterna i Norden har även konkurrenten Goldman Sachs ökat sin närvaro. För ett par år sedan skapade Goldman Sachs rubriker när banken flyttade in i ett nytt kontor på Grand Hôtel på Blaiseholmen i centrala Stockholm. Den amerikanska investmentbanken har också inlett ett samarbete med den lokala förmögenhetsförvaltaren Max Matthiessen som har över trettio kontor runt om i landet och som genomför 50 000 kundmöten varje år.
– Jag har fajtats mot Goldman Sachs på en rad olika marknader. Det är en stark konkurrent, men enligt statistiken är vi ledande banken inom private banking och segmentet ultraförmögna i nästan hela Europa, säger Riccardo Pironti.
För närvarande består private banking-teamet i Norden av tre bankirer i Stockholm och en i Köpenhamn.
– I november kommer vi att få en ny managing director till Stockholmskontoret och vi söker en senior person till Köpenhamnskontoret. Sedan har vi höga ambitioner för de kommande fem åren. Men eftersom vårt fokus är de ultraförmögna fokuserar vi inte på kvantitet utan på kvalitet. Vi kommer aldrig att serva mängder av kunder inom private banking.
Italienaren Riccardo Pironti, boendes i Milano, med totalt 36 år på JP Morgan och närmare 20 år inom private banking – kommer inte att flytta till Stockholm trots att han är chef för Norden-teamet.
– Jag måste ändå dela min tid mellan kontoren i Stockholm och Köpenhamn. Min uppgift kommer till stor del handla om att föra mina erfarenheter vidare och sprida JP Morgan-kulturen. Vi kommer till stor del att lita till de personer vi anställer lokalt.