Tysklands ekonomiska nedgång hotar att dra med sig hela Europa, inklusive Sverige. Brist på reformer, nedlagd kärnkraft och hög politisk osäkerhet har fått Tyskland att tappa sin tillväxtkraft.
Tysklands svajiga ekonomi ett hot mot Sverige
Mest läst i kategorin
Tysklands ekonomi har på kort tid gått från att vara Europas drivkraft till att fastna i en stagnation.
Enligt experter handlar det bland annat om uteblivna reformer och hög osäkerhet kring energiförsörjningen och den ekonomiska politiken.
”Vi riskerar inte bara ekonomisk stagnation, utan även politisk”, säger Klaus Wohlrabe, biträdande chef för forskningsinstitutet Ifo, till Tidningen Näringslivet.
Under flera år var Tyskland ledande i Europa, men landets BNP har sjunkit och ekonomin har svårt att återhämta sig efter pandemin och kriget i Ukraina.
Konkurrens från Kina
Wohlrabe förklarar att Tyskland under en lång period av låga räntor och låg inflation misslyckades med att genomföra nödvändiga reformer.
Den tyska industrin har också mött hård konkurrens från Kina, vilket har påverkat tillväxten negativt, menar Fredrik Sjöholm, vd vid Institutet för näringslivsforskning.
Samtidigt bekräftar flera trovärdiga källor att Tysklands beslut att avveckla kärnkraften, kombinerat med beroendet av rysk gas och en långsam övergång till förnybar energi, har skapat betydande utmaningar för landets energiförsörjning och ekonomiska tillväxt.
Något som har lett till högre energikostnader och osäkerhet kring framtida investeringar, skriver bland andra Harvard International Review.
Hot mot Sverige
Tyskland lider dessutom av demografiska utmaningar, en låg digitaliseringsgrad och bristande investeringar i infrastruktur.
För Sverige, vars största handelspartner är just Tyskland, är utvecklingen oroande. En svag tysk ekonomi riskerar att dämpa svensk export – särskilt inom industri och tillverkningssektorn – vilket kan påverka Sveriges och hela EU:s tillväxt.
Särskilt känsliga sektorer är fordonsindustrin och teknikindustrin, skriver Tidningen Näringslivet.
Läs även:
Rekordlågt förtroende för Tysklands ekonomi. Realtid