Tyskland gör massiva satsningar med lånade pengar. Det får de långa räntorna att stiga – och andra euroländer kan bli förlorarna.
Tysklands lånande kan drabba andra euroländer


Mest läst i kategorin
I KORTHET
- Tyskland genomför en stor upprustning och avskaffar skuldbromsen för att finansiera detta.
- Ökad upplåning leder till högre räntor, vilket påverkar både Tyskland och andra EU-länder.
- Analytiker varnar för att detta kan sätta press på Europas ekonomi.
Sammanfattat med hjälp av AI och kvalitetssäkrat av Realtid
I Tyskland pågår just nu en betydande upprustning. Precis som i övriga Europa har landet bestämt sig för att satsa mer på försvaret – och man kan hoppas att det både ska öka säkerheten och få igång industrin.
För att ha råd med satsningarna har den tillträdande förbundskanslern Friedrich Merz förhandlat fram ett undantag från landets grundlagsstadgade skuldbroms.
Missa inte: Tysklands skuldbroms – nödvändig eller skadlig? Realtid
Det innebär att Tyskland nu kan ha ett större budgetunderskott.
Detta påverkar dock inte bara de tyska finanserna. Andra länder i eurozonen kan till och med få svårt att låna pengar när räntorna går upp, skriver Financial Times.
Tyskland ett riktmärke
Redan nu har de tioåriga räntorna på tyska statsobligationer ökat som en konsekvens av skuldbromsens avskaffande. Eftersom Tyskland fungerar som ett riktmärke för resten av eurozonen kan samma sak hända dem.
Det skulle i så fall kunna påverka deras statsfinanser negativt.

Tyskland rekordinvesterar – skuldbromsen slopas
Det är full gas som gäller när Tyskland rekordinvesterar 500 miljarder euro på infrastruktur, när landet nu slopar den omdiskuterade skuldbromsen.
”De länder som redan har en högre skuld i förhållande till BNP och högre räntor… det kan bli svårare för
dem att låna”, säger David Zahn på kapitalförvaltaren Franklin Templeton.
Experter tror också att det kommer att leda till att varje land bedöms individuellt i större utsträckning än nu, vilket återigen kan drabba de ekonomiskt svagare länderna hårdast.
Senaste nytt
Vill minska underskottet
I Tyskland, som har en relativt låg statsskuld, finns det nu utrymme för att låna till upprustning. Det är inte fallet i andra europeiska länder.
Enligt den franska centralbankschefen Francois Villeroy de Galhau krävs det därför andra åtgärder för att dessa länder ska kunna göra utrymme i budgeten.
Missa inte: Vapenentreprenören om framtidens krig: ”Bara maskiner”. Realtid
”Vi behöver skuldstabilisering. Vi måste få tillbaka underskottet till tre procent”, sa han vid en konferens i Frankrike, enligt Reuters.
Tre procent refererar till EU-ländernas överenskommelse om vad det maximala budgetunderskottet bör vara. Flera länder, som Frankrike och Spanien, ligger dock över det, skriver TT.
de Galhau noterar också att även om räntorna i Europa har gått upp som en följd av Tysklands lånande ligger de fortfarande lägre än vad USA betalar.

Det ljusnar för Tysklands ekonomi: ”Början på återhämtningen”
Tysklands ekonomi kan vara nära att återigen börja växa, enligt nya siffror. Investeringarna ger hopp om återhämtning.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.