Med ekonomin i kris och investerarnas förtroende på botten går Tyskland mot ett historiskt nyval. CDU:s Friedrich Merz utmanar med löftet om hårda nedskärningar och skattesänkningar för att vända landets nedgång.
Tyskland mot nyval: Ekonomin och migration splittrar partierna
Mest läst i kategorin
Tyskland går mot ett avgörande nyval i februari där ekonomin och migrationspolitiken står i centrum, rapporterar Bloomberg.
Opinionsmätningarna leds av CDU-ledaren Friedrich Merz, som har presenterat en kontroversiell plan för att minska statens utgifter med 100 miljarder euro – motsvarande drygt en biljon kronor.
Missa inte: Hela Tysklands ekonomi i fritt fall. Realtid
Förslaget innebär kraftiga nedskärningar inom sociala stödprogram och migration, vilket markerar en tydlig kursändring jämfört med nuvarande politik under förbundskansler Olaf Scholz.
”Scholz har tappat investerarnas förtroende och de lämnar landet”, säger Merz. Han föreslår också att bolagsskatten bör sänkas till 25 procent för att locka tillbaka företag och investeringar.
Tappat stöd
Tysklands ekonomi har brottats med flera utmaningar, däribland höga energikostnader och en exportnedgång till följd av Rysslands invasion av Ukraina. Detta har lett till att ekonomin väntas krympa för andra året i rad.
Den nuvarande regeringen, bestående av Scholz Socialdemokraterna (SPD), De gröna och Liberalerna (FDP), har redan tappat stöd i opinionen.
Läs mer: Tysklands förlorade decennium: ”Missat tåget”. Realtid
Merz och CDU/CSU-alliansen har i dag ungefär 31 procents väljarstöd, medan det högerpopulistiska Alternativ för Tyskland (AfD) ligger på 19,8 procent – och SPD halkar efter på 17 procent.
Fler partier som BSW, en ny vänstergruppering, väntas också spela en roll i det komplicerade koalitionsbygge som väntar efter valet.
Läs även: ”Dunkelflaute” slår till – elprisrekord i Tyskland. News55
”Nödvändiga investeringar”
Medan CDU fokuserar på budgetdisciplin och skattesänkningar vill Scholz istället öka investeringarna för att modernisera infrastrukturen.
SPD föreslår en investeringsfond på 100 miljarder euro och skatterabatter för företag som satsar i Tyskland. Scholz betonade i sitt senaste tal att tillväxt kräver ”stora och nödvändiga investeringar” för att möta landets framtida utmaningar.
Med ekonomin som främsta stridsfråga och migrationspolitiken i fokus blir valet den 23 februari avgörande för Tysklands politiska riktning de kommande åren, menar Bloomberg.
Läs även: Tyskland får skulden – och vinsten – för höga elpriser. Dagens PS
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.