Aberdeen AM satsar på svenska tillväxtorter med nya fastighetsfonden och förvaltarna berättar om tänket bakom hållbarhetsfokuset.
"Tydlig koppling mellan ekonomi och hållbarhet"
Mest läst i kategorin
Med sin nya svenska fastighetsfond vill Aberdeen Asset Management rikta in sig på medelstora institutioner som inte har resurser att bygga upp en egen direktägd portfölj. Eftersom det är en kapitalintensiv tillgång kan många mindre investerare heller inte bygga upp en egen organisation tillräckligt stor för att förvalta placeringarna.
Det säger fondens förvaltare Joakim Nordblad och Thomas Holm till Realtid.se. Fondens lansering offentliggjordes förra veckan då en första kapitalanskaffning avslutades.
– Vi ville skapa ett alternativ för de medelstora och lite mindre investerarna som kanske inte har kapitalet att bygga upp en väldiversifierad direktägd portfölj, eftersom det här är en så pass kapitalintensiv tillgång. Det här är ett sätt för de medelstora institutionerna att tillsammans allokera och få den fastighetsexponeringen som de största liv- och pensionsbolagen har, säger Joakim Nordblad.
I första rundan har enbart svenska institutioner gått in med pengar men på sikt är planen att öppna för aktörer både i och utanför övriga Norden.
Fonden Swedish Balanced Property Fund har ett uttalat hållbarhetsfokus i sin investeringsstrategi.
– Vi ser att det finns en tydlig koppling mellan ekonomi och hållbarhet. Att jobba aktivt med energibesparingar är bra för miljön i form av minskade utsläpp och det är bra för avkastningen då kostnaderna blir lägre i fastigheterna, säger Thomas Holm.
Detta har dock inte bara att göra med aspekter som grön el och minskade utsläpp utan även läget på fastigheterna.
– Vi har sett att kontorsfastigheter som ligger nära allmänna färdmedel är attraktiva, i synnerhet till spårbunden trafik. Där ser vi att det finns en bättre efterfrågan på lokaler och det har en bättre inverkan på miljön eftersom folk åker kollektivt, säger Holm.
När det gäller områden där objekt ska sökas ligger fokus på svenska tillväxtorter och förvaltaren har tittat utifrån parametrar som ekonomiska förutsättningar och tillväxt och hamnat i storstadsområden med lite utvidgning.
– Tittar man på Stockholm så har vi till exempel Uppsala och Mälardalen och i Skåne finns Helsingborg i Lund utöver Malmö. Men vi vill vara i likvida marknader, dels för att kunna investera och dels för att kunna sälja när det behövs. Det är de här vi har sorterat ut och det är nog inga större överraskningar i var vi hamnat, säger Nordblad.
Fonden har en låg riskprofil och är obelånad och har ett avkastningsmål på inflation plus fem procent och ska även dela ut merparten av avkastningen löpande, enligt Nordblad.
Investeringsmöjligheter utvärderas nu vidare och förvaltarna ser inga större svårigheter med att identifiera objekt framöver. Marknaden är stor och relativt Sveriges storlek i Europa relativt likvid så möjligheter finns för att tillämpa den fastsatta investeringsstrategin.
– Det senaste året har vi gjort affärer i alla de här sektorerna, kontor-, logistik- och handel när vi förvärvat fortlöpande för olika mandat och fonder. Vi tycker vi kan hitta bra möjligheter, sedan finns det många på köpsidan utan tvekan men i fastigheter ser vi möjligheter både på kort och lång sikt, säger Joakim Nordblad.
Hur mycket kapital bolaget tog in i första rundan vill förvaltarna inte avslöja men enligt Thomas Holm är det här en öppen fond och målvolymen är på minst tre miljarder kronor över tid.
– I princip är planen att vi ska vara öppna för att stänga en gång varje kvartal. Fonden stänger inte för nytt kapital utan den ligger öppen under en överskådlig framtid, avslutar Holm.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.