Realtid

Tvära kast – nu är det storbråk mellan Alpcot och Nord FK 

Tvära kast – nu är det storbråk mellan Alpcot och Nord FK 
Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
Uppdaterad: 08 aug. 2022Publicerad: 08 aug. 2022

”Jag har stort förtroende för Alpcot och deras plattform och är övertygad om att Alpcot är det bästa långsiktiga alternativet för såväl kunder som samarbetspartners.”

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det förklarade Staffan Beckett, grundare av Nord Fondkommission, i ett pressmeddelande i oktober förra året.

Det var bara ett par dagar efter det att Finansinspektionen meddelat sitt beslut att återkalla Nord Fondkommissions samtliga tillstånd att bedriva värdepappersrörelse ”på grund av allvarliga brister i bland annat bolagets rådgivningsverksamhet”.

”Beslutet innebär att Nords tillståndspliktiga verksamhet ska avvecklas under ordnade former”, skrev myndigheten på hemsidan.

Flera aktörer ska ha varit intresserade av att köpa depåkunderna, och enligt Staffan Beckett fanns ett flertal bud som översteg Alpcots. Men enligt Nords grundare var det viktigaste inte pengarna.

”För mig är det viktigaste att det blir en bra och långsiktig lösning för alla inblandade snarare än pengarna …”

I affären ingick inte bara mängder av depåkunder. Alpcot fick även Nord-koncernens fastighetsföretag Usave – inklusive raden av rättstvister som Usave var inblandat i – med på köpet.

Nord stämmer Alpcot 

Sprickan mellan Nord och Alpcot blev offentlig i slutet av maj i år när Nord Fondkommission och dess moderbolag Xsave stämde Alpcot för utebliven betalning.

ANNONS

Köpeskillingen för depåkunderna och Usave uppgick till 26 miljoner kronor. Betalning skulle ske genom att Alpcot betalade 6 miljoner vid tillträdet. Resterande 20 miljoner skulle betalas i fyra rater om vardera 5 miljoner varje kvartal med första betalning den 25 januari i år.

Men i januari betalade Alpcot bara 4 istället för 5 miljoner kronor. Den 25 april ska Alpcot inte ha betalat överhuvudtaget, enligt stämningsansökan: ”Först efter uppmaning av Kärandena erlade Alpcot 4 000 000 kr, dvs.1 000 000 kr mindre än avtalad köpeskilling”, skriver Nords ombud.

Varken Nord eller Alpcot vill uttala sig om tvisten.

Ytterligare ett tecken på att Nord och Alpcot inte längre befinner sig på samma planhalva kom förra veckan. Grogrunden till konflikten synes vara fastighetsföretaget Usave – som Alpcot enligt egen utsago köpte på sig utan att först göra någon noggrannare due diligence.

Otaliga domstolsprocesser  

Inledningsvis kan konstateras att värdet av Usaves tillgångar har varit mycket osäkert. Nord-gruppens uttalade syfte med bolaget var att använda det för att ta över fastigheter från emittenter som rest obligationslån med hjälp av Nord Fondkommission, men som inte betalat tillbaka sina lån.

Via Usave skulle dessa fastigheter utvecklas och säljas. Obligationsinnehavarna skulle få tillbaka sina pengar och eventuella överskott skulle – får man förmoda – gå till Usaves, alltså Nords, ägare. Däribland grundaren Staffan Beckett, förra vd:n Charlotte Bergwall Nilsson och Peter Uvelid, som haft en rad roller i sfären.

Men Usave blev aldrig någon framgångssaga. Istället har Nords försök att ta över fastigheter från emittenter lett till otaliga domstolsprocesser och anklagelser om försök till bolagskapning.

ANNONS

Realtid har i en tidigare artikel beskrivit hur Nord-företrädarna bar sig åt för att försöka komma över Palisander-gruppens fastighet Gävle Sätra 108:20.

Nords kunder i kläm 

I början av 2020 ägdes Gävle Sätra 108:20 av Rosewood Developement – ett bolag inom norska Palisander-gruppen.

Rosewood hade med Nord-koncernens hjälp tagit upp ett obligationslån om 45 miljoner kronor och lämnat säkerheter i form av såväl pant i fastigheten som aktiepant i företaget.

Knappt en månad innan löptiden på Rosewoods obligationslån skulle ha gått ut enligt avtal valde Nords företrädare att säga upp lånet till omedelbar betalning med hänvisning till att emittenten inte hade ”fullgjort sina plikter”.

Uppsägningsbrevet hann inte ens fram till emittenten förrän Nords företrädare satte igång med att ”pantrealisera” tillgångarna.

Men istället för att erbjuda tillgångarna till högstbjudande ”såldes” aktierna i Rosewood till Usave för 50 000 kronor.

Dagen efter höll Nords dåvarande vd Charlotte Bergwall Nilsson och Usaves dåvarande företrädare Peter Uvelid en ”extra bolagsstämma” i Rosewood och beslutade att bolagets fastighet Gävle Sätra 108:20 skulle säljas till Usave för 1 krona.

ANNONS

Nords företrädare satt alltså på bägge sidor av förhandlingsbordet.

Sedan dess – och fram till ganska nyligen – har Palisander-gruppen och Nord (Nord via Usave) stridit i diverse domstolar, och via en rad olika processer, om vem som är den rättmätige ägaren till fastigheten.

I kläm har Nords kunder, obligationsinnehavarna, hamnat.

Sedan mer än ett år tillbaka har K-Fastigheter, som delägs av fastighetsmagnaten Erik Selin, velat köpa fastigheten för 122 miljoner kronor. Men på grund av att Palisander-gruppen och Nord tvistat i domstol har affären inte kunnat genomföras, och följaktligen har obligationsinvesterarna inte fått tillbaka sina pengar.

Samma sak gäller ytterligare en fastighet – Alderholmen 4:34 – som K-fastigheter vill köpa för 28,5 miljoner kronor. Här handlar det om ett obligationslån på 22,5 miljoner kronor som inte betalats tillbaka på grund av tvister mellan Nord/Usave och Palisander-gruppen.

Nytt samarbete – och nya konflikter 

Under våren har dock konflikterna mellan Palisander-gruppen och Nord-koncernens gamla fastighetsbolag Usave – som nu tagits över av Alpcot – kunnat lösas.

Usave, med Alpcot i spetsen, har exempelvis återkallat sin talan om bättre rätt till Gävle Sätra-fastigheten. Och Palisander-gruppen, som via ett bolag i sfären stämt Usave, Peter Uvelid och säkerhetsagenten Nord förvaltning och emissioner AB, har återkallat sin stämning mot Usave.

ANNONS

Nu samarbetar Palisander och Alpcot; Enligt Palisander-gruppen finns ett uppdragsavtal mellan emittentens (Rosewoods, reds anm) moderbolag och Usave Fastigheter AB samt Alpcot som syftar till att ”medel snarast skall betalas till långivare”.

Samarbetet mellan Palisander och Alpcot har samtidigt eldat på konflikten mellan Alpcot och Nord – vilket som ovan nämnts blev tydligt förra veckan.

Då skickade Alpcot – på emittentens uppdrag – ut en kallelse till skriftligt beslutsförfarande till innehavarna av Rosewoods obligation på 45 miljoner kronor. Investerarna erbjuds en återbetalning om 98 procent av nominellt belopp men ingen ersättning för upplupen ränta.

Alpcot – som alltså gett upp striden om fastigheten – ska enligt kallelsen istället kompenseras med 2 procent av obligationens nominella belopp samt ett prestationsbaserat courtage uppgående till 2 miljoner kronor.

Men säkerhetsagenten Nord förvaltning och emissioner AB, med Charlotte Bergwall Nilsson och Peter Uvelid i spetsen, sitter fortfarande på säkerheterna i form av pantbreven och aktierna i emittenten.

Och i ett mejl som skickades ut till obligationsinnehavarna förra veckan förklarar Nord att man inte tänker släppa dessa.

Nord hävdar att Rosewood Developement har möjlighet att betala tillbaka hela obligationslånet, inklusive upplupna räntor, efter försäljningen av fastigheten till K-fastigheter.

”Säkerheterna kommer ej heller frisläppas till bolaget förrän bolaget betalt samtliga sina skulder”, skriver Nord.

ANNONS

I mejlet påstår också Nord att: ”Emittenten av lånet har under två års tid med alla möjliga medel försökt att undvika att betala er som fordringsägare”.

En helt annan bild målas upp i emittentens – Rosewood Developements – stämningsansökan om 7,5 miljoner gentemot Nord Förvaltning & Emissioner AB samt Peter Uvelid personligen.

I den hävdar man att Nord vidtagit en rad juridiska åtgärder ”som hindrar Rosewood Developement från att lösa den i grunden angivna obligationen”.

Palisander skriver i ett mejl till Realtid att Nord inte har rätt att ”bedriva påtryckning/rådgivning” gentemot kunder som bolaget sålt till tredje part i samband med att Nord förlorade tillstånden.

Alpcots vd Björn Bringes hänvisar till ”agenten eller emittenten” när Realtid ställer frågor. Och varken Peter Uvelid eller Charlotte Bergwall Nilsson vill svara på frågor.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS