Turkiet har lämnat in en ansökan om att gå med i BRICS-alliansen, ett steg som ses som både strategiskt och symboliskt. Enligt analytiker markerar detta ett försök från landet att stärka sin globala position och signalera ett avståndstagande från västliga maktstrukturer.
Turkiet diversifierar allianser med BRICS-ansökan
Mest läst i kategorin
Turkiet har officiellt ansökt om att bli medlem i BRICS, en grupp av framväxande ekonomier.
BRICS har fått sitt namn efter förkortningen på fem av världens största och växande statsekonomier: Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika. Sedan i år är även Iran, Egypten, Etiopien och Förenade Arabemiraten medlemmar.
BRICS-alliansen ses som ett motvikt till västledda organisationer som EU och G7.
Turkiets steg i den riktningen betraktas därför som en signal om att landet vill diversifiera sina allianser och stärka sin självständiga roll på den globala scenen.
Agera självständigt
Analytikern George Dyson förklarar att Turkiets mål är att bli en oberoende aktör i en multipolär värld.
”Detta betyder inte att Turkiet helt vänder sig bort från väst, men det är tydligt att de vill kunna handla och agera självständigt utan att begränsas av västliga intressen”, säger han i en kommentar till CNBC.
Ansökan till BRICS kommer efter år av frustration över Turkiets avvisade EU-medlemskap. I 37 år har landet försökt att bli EU-medlem, uppger TV4 Nyheterna.
Turkiets ledning ser BRICS-alliansen som en möjlighet att minska sitt beroende av USA och Europa. Samtidigt har Turkiet stärkta relationer med länder som Kina och Ryssland, vilket understryker landets ambitioner att spela en mer framträdande roll i global diplomati, uppger CNBC.