Realtid

Tunn linje mellan ”feg” och smart krishantering

Miriam Istner-Byman
Miriam Istner-Byman
Uppdaterad: 30 nov. 2019Publicerad: 30 nov. 2019

Veckans stora snackis i finansvärlden är SVT-programmet Uppdrag gransknings uppgifter om misstänkt penningtvätt hos storbanken SEB.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Givetvis kan man efter att ha sett programmet tycka att SEB borde ha känt till de ökända målvakterna i Baltikum som använts till penningtvätt. Samtidigt bygger uppgifterna på ett betydligt mindre underlag än vad som var fallet när Swedbank granskades av UG.  

Alla affärsrörelser som omsätter mycket pengar kommer att drabbas av stölder och bedrägerier. Så kommer det alltid att vara. Frågan är alltså vilken nivå av stöld- och bedrägeriskydd en bank kan anses vara skyldig att tillhandahålla. Det kan inte bara vara bankens skyldighet att förhindra kriminella handlingar, ansvaret måste också ligga på de myndigheter som bekämpar ekonomisk brottslighet.

Å andra sidan hanterar – och vissa fall skapar – banker så enorma mängder pengar att de borde ha mycket stränga säkerhetsregler för sin verksamhet.

När brottslingarna har stora resurser till sitt förfogande och verkar över flera länders gränser är det inte helt enkelt för bankerna att stoppa brottsligheten. De behöver hjälp från samhället och polisen – frågan är om de får den hjälpen.

Realtids krönikör Claes Folkmar resonerar intressant om att bankerna inte kan vara sin egen polis. Han lanserar idén att ha en finanspolis sittande på banken? En djärv tanke.

Läs mer här>>

Läs mer här>>

***

ANNONS

Claes Folkmar skrev även i veckan om hur trenden med lägre courtage på aktiehandel kan komma till Sverige. Det ska bli mycket spännande att se hur de svenska nätmäklarna agerar framöver.

Läs mer här>>

Krönikörskollegan Per Lindvall gav sig in i den allt mer infekterade kärnkraftsdebatten.

Läs mer här>>

***

Trots Uppdrag gransknings uppgifter om omfattande historisk penningtvätt hos SEB höjde aktiemarknaden värdet på banken direkt efter avslöjandet. Exakt vad det beror på är omöjligt att säga. Men en sannolik faktor är SEB:s professionella kommunikation med marknaden. Banken erkänner att man kan ha blivit utsatta för ekonomisk brottslighet, men att man arbetar för att minimera den skada den eventuellt har gjort. Att SEB också hävdar att man ”inte har sett några röda flaggor” framstår som märkligt när man sett Uppdrag granskning. Kanske är det smart ur ett krishanteringsperspektiv (eller ”fegt”, som Svenska Dagbladets Birgitta Forsberg uttryckte det) att inte låta vd Johan Torgeby medverka i programmet. Det gjorde inte heller Swedbank när de granskades under tiden Birgitta Bonnesen var vd. Skillnaden var att Swedbank skickade fram sin kommunikationschef för att svara på reportrarnas frågor. Även SEB valde att skydda sin vd, men det funkade betydligt bättre att låta en expert på sakfrågan låta sig intervjuas.

Swedbanks nuvarande strategi verkar vara att låta Jens Henriksson ta konfrontationen med Uppdrag Granskning.

Så är det ”fegt” eller smart av SEB:s vd Johan Torgeby att inte låta sig intervjuas av Uppdrag granskning?

ANNONS

Svaret på frågan beror nog på vilket perspektiv man har.

Jag håller med Svenskans Birgitta Forsberg, är man vd på en storbank så har man betalt för att stå upp och ta smällen när Sveriges mest ambitiösa grävande journalister ställer frågor om penningtvätt.

***

Ett par kulturtips: Pjäsen Häxjakten spelas på Elverket på Östermalm i Stockholm, en klassiker av Arthur Miller som kan ses i en ny kontext efter Metoo-vågen. Länge sedan jag såg en så stark föreställning.

Reportageboken Klubben av DN-journalisten Matilda Gustavsson är en fascinerande skildring av den svenska Metoo-vågens mest kända fall som fick Svenska Akademien på fall. Boken visar vilken oerhörd kraft som finns i kvalitetsjournalistik. Det vore intressant att läsa en liknande uppgörelse där finansbranschens missförhållanden granskas.

***

Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski berättade om att han är nykter alkoholist i en öppenhjärtig intervju i Dagens Nyheter. Mycket starkt gjort.

***

ANNONS

Det ryktas om en andra säsong av det norska finansdramat Exit (finns på SVT Play). Enlig skaparen och regissören Øystein Karlsen ska andra säsongen troligen handla mer om själva finansvärlden, hur huvudpersonerna blivit så rika och hedgefonder faktiskt fungerar. Det låter lovande.

***

I helgens karriärintervju har Miriam Istner-Byman träffat en riktig tungviktare i Vinges vd Maria-Pia Hope. Hennes karriärresa till Vinge gick från Jönköping till News York till London och till Stockholm. Finns att läsa här på Realtid från och med söndag morgon. Jag rekommenderar för övrigt förra veckans fina karriärintervju med Lannebo fonders grundare Göran Espelund. Läs den här>>

***

Trevlig helg!

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS