En av Stockholmsbörsens tyngsta makthavare, Marianne Nilsson, chef för ägarstyrning hos Swedbanks Robur, stämmer in i kritiken mot Blackrock.
Tungviktare stämmer in i kritiken mot Blackrock
Mest läst i kategorin
Göran Espelund, styrelseordförande för fondförvaltaren Lannebo, och Anders Oscarsson, aktiechef och ägaransvarig på AMF, riktade i tisdagens Dagens Industri kraftig kritik mot Blackrock. Den amerikanska fondförvaltaren, som är en av de absolut största ägarna på Stockholmsbörsen, ”tycks sakna grundläggande kunskap om svensk bolagsstyrning”, enligt debattförfattarna.
”Blackrock deltar inte i valberedningar. De lägger inte fram egna förslag. Det är inte bara anmärkningsvärt, det är direkt oansvarigt”, skriver de vidare.
Bakgrunden till inlägget är att Blackrock i ett uppmärksammat utspel sagt sig vilja se mer mångfald i svenska bolagsstyrelser bland annat vad gäller styrelseledamöters etniska bakgrund. Om bolagen inte lever upp till detta ska de ”hållas ansvariga.”
-Jag tycker att det ligger mycket i det resonemang som förs i DI-artikeln, säger Marianne Nilsson till Realtid.
-I den anglosaxiska världen – som Blackrock kommer ifrån – är valberedningen ett styrelseutskott. I den svenska ägarmodellen tar ägare ett ansvar för att tillsätta styrelseledamöter genom att vi har ägarledda valberedningar.
Marianne Nilsson är lite i skymundan en av de större makthavarna på Stockholmsbörsen. Hon har arbetat på Robur sedan slutet på 1980-talet, och är ägarstyrningsansvarig i de företag som Swedbank Robur investerar i. Med en portfölj värd närmare 300 miljarder kronor skuggar Robur det nu kritiserade Blackrock i listan över Stockholmsbörsens största ägare.
-Givet Blackrocks betydande ägarandelar skulle de ha stora möjligheter att proaktivt påverka styrelsesammansättningen genom att medverka i valberedningar istället för att mer reaktivt vänta till stämman och rösta nej om de till exempel anser att mångfalden inte är tillräcklig.
Med en plats i 14 valberedningar är Marianne Nilsson på delad andraplats bland Stockholmsbörsens tungviktare på området, en position hon delar med bland andra AMFs Anders Oscarsson. Marianne Nilsson sitter bland annat i valberedningen för Electrolux, Assa Abloy och Getinge.
Och Swedbank Robur utser en ledamot i mer än 100 valberedningar i år.
-Förr oss är detta en viktig del i vårt ägar- och påverkansarbete. Det är främst detta som jag upplever haltar i Blackrocks resonemang.
I en replik i Dagens Industri på fredagen skriver Christian Hyldahl, Nordenchef och Co-Head of Continental Europe, Blackrock och Sandra Boss, Global Head of Investment Stewardship, Blackrock:
-Vi tar vårt ansvar som aktieägare på största allvar och för detta ändamål har vi andra verktyg till vårt förfogande. Vi för dialoger med styrelser och ledningar för att kommunicera våra förväntningar och informera om våra röstningsbeslut. När vi bedömer att bolagen inte utvecklas tillräckligt snabbt eller tydligt är en åtgärd att hålla styrelseledamöter ansvariga genom att rösta mot deras omval.