Realtid
HSBC:s huvudkontor i stadsdelen Canary Wharf i östra London. Foto: HSBC
HSBC:s huvudkontor i stadsdelen Canary Wharf i östra London. Foto: HSBC
Realtid.se
Uppdaterad: 03 aug. 2016Publicerad: 03 aug. 2016

Brittiska bankens intäkter föll med 45 procent under andra kvartalet. Trots det gick aktiekursen upp.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Andra kvartalets resultat för HSBC är nedslående läsning för banken. Intäkterna föll med 45 procent jämfört med förra året, från 6,57 miljarder dollar till 3,61 miljarder dollar.

Vinsten för årets första halva minskade med 29 procent. Banken flaggar även för att utdelningarna stannar på den nuvarande nivån.

Trots det så går de Hong Kong-listade aktierna upp med tre procent i skrivande stund, främst på grund av nyheten att banken ska inleda ett återköpsprogram på 2,5 miljarder dollar (1,8 miljarder pund).

HSBC är inte den enda europeiska bank som redovisat sämre resultat 2016 och många storbanker tampas med problem på grund av det osäkra världs- och marknadsläget.

Vd:n Stuart Gulliver säger i en kommentar att resultatet är "rimligt med tanke på den stora osäkerheten".

Anledningen till den fallande vinsten är framför allt minskade intäkter från den asiatiska verksamheten samtidigt som de låga räntorna pressat intäkterna från retail-sidan.

För ett år sedan inledde HSBC ett besparingsprogram med planer att minska arbetsstyrkan med 25.000 medarbetare och ta bort risktillgångar från portföljen värda totalt 280 miljarder dollar. Sett till slutet av juni har 60 procent av de tillgångarna avyttrats, enligt banken.

Gulliver kommenterade även Brexit-utfallet och sa att de totala effekterna inte är helt tydliga men att banken utvärderar sin portfölj för att identifiera känsliga områden. Innan folkomröstningen varnade HSBC att den kan flytta 1.000 jobb från London till Paris om Storbritannien röstar för ett utträde ur EU.

ANNONS

Förra veckan aviserade Lloyds att 3.000 sparkas och 200 lokalkontor stängs i Storbritannien på grund av just Brexit.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

ECB överväger en djärv räntesänkning att ge eurozonen ny ekonomisk fart. Samtidigt hotar flera externa faktorer – tajmingen blir avgörande. Inflationen i eurozonen ser ut att vara under kontroll. Europeiska centralbanken, ECB, kan därför dra till med ett djärvt drag för att kickstarta ekonomin – nämligen sänka styrräntan hela vägen ner från dagens 3,5 procent […]