Svenska Trustly expanderar till USA genom en sammanslagning med Silicon Valley-baserade fintechföretaget Paywithmybank.
Trustly expanderar till USA
Trustly expanderar till USA genom en sammanslagning med Silicon Valley-baserade fintechföretaget Paywithmybank. Tillsammans bildar företagsgruppen det första transatlantiska nätverk för konto-till-konto betalningar.
– Vi vill över tid ha en global täckning och USA är ett stort steg på väg dit. Det är en stor marknad och det är både vi och Paywithmybank som har efterfrågan från amerikanska återförsäljare för att kunna ta betalt från bankkontot. Det är en stor efterfrågan på en sådan här typ av produkt, säger Trustlys vd Oscar Berglund.
Han berättar att USA traditionellt sett varit en kortdominerad marknad. Det sätt att betala på som Trustly och Paywithmybank gemensamt kommer att erbjuda är relativt nytt på marknaden, men det växer snabbt.
– Vi har haft dessa planer sedan Nordic Capital investerade i Trustly för drygt ett år sedan. Vår strategi är tillväxt, där vi vill expandera geografiskt. Vi har egentligen tittat på den amerikanska marknaden sedan dess och vi har varit i kontakt med det här bolaget sedan en tid tillbaka. Frågan var om vi skulle bygga själva eller om vi skulle köpa eller gå samma med detta bolag. Vi kom fram till att den bästa lösningen var att gå samman med Paywithmybank för att kunna komma snabbt ut på marknaden och dra nytta av den expertis som de har.
Frågan är hur stor roll Nordic Capital, som sedan mars 2018 är majoritetsägare, hade i beslutet att expandera till USA genom denna sammanslagning. På en direkt fråga svarar Oscar Berglund att riskkapitalbolaget varit stöttande men att det till syvende och sist är Trustly själva som valt att genomföra detta.
– Det är alltid en fråga om att vi som företag ska komma överens och tycka att det funkar och det ska funka personkemimässigt med Paywithmybank.
Trustly har inte haft några finansiella rådgivare i samband med affären men däremot legala rådgivare; Sidley i USA och Gernandt & Danielsson i Sverige.
Vilka har utmaningarna varit med denna affär?
– Det är en ny marknad. Vi har funnits i Europa och här är det relativt lätt då det är ett och samma regulatoriska ramverk som i Sverige så det är vi vana med. Det är även liknande preferenser i länderna hur konsumenterna betalar. Det är enklare marknader om man är från Sverige.
– I USA finns lite andra betalningstraditioner. Det finns till viss del e-handel där som är mer fokuserade på den amerikanska marknaden. Vi ska se till att ha ett erbjudande som känns lokalt i USA samtidigt som det känns lokalt i Europa också. Det är inte alltid så att ”one size fits all” utan vi måste anpassa oss efter lokala preferenser.
Trustly grundades 2008 och har sedan dess gått från 1 miljon transaktioner 2010 till 10 miljarder euro i total hanterad volym 2017, prisats som ”rising star” 2011 av Deloitte, inlett samarbete med Paypal 2014, hyllats av Fintech City London 2015 och utsetts till ett av Europas snabbast växande företag på Financial Times lista FT1000 åren 2017, 2018 och 2019 och en av Europas mest inspirerande snabbväxare av London Stock Exchange.
Fantastisk resa sedan 2008, vad är nästa mål efter USA?
– Strategin är att växa geografiskt så vi fortsätter att titta på marknader i andra delar av världen för att se till om vi kan gå in där också, för att kunna knyta ihop och skapa ett globalt betalningsnätverk baserat på banköverföringar. Samtidigt har vi mycket att göra i Europa. Det finns fortfarande en stor marknadsmöjlighet här. Det handlar om att försöka göra både ock utan att tappa fokus på något av dem. Tanken är att fortsätta växa i nya länder utanför Europa.
Sverige är långt gånget, finns det färre konkurrenter i resten av Europa?
– Olika länder har olika betalningspreferenser. Även om man kan tycka att man har en teknologisk rätt avancerad lösning i Sverige och det kanske är så att man tycker att det är lite mindre sofistikerat i ett annat land är det konsumenten man får försöka möta i de lokala marknaderna och sedan få att testa Trustly, som ska vara enkel, säker och snabb. Om de testar och den funkar bra så kommer de fortsätta använda Trustly.
I och med sammanslagningen kommer Alexandre Gonthier, grundare och vd på PaywithmbBank att bli ansvarig för verksamheten i USA och kommer att rapportera till Oscar Berglund.
Aktieägare i Paywithmybank går i och med fusionen ihop med aktieägarna i Trustly. Den sammanslagna gruppen hade under kalenderåret 2018 sammanlagda intäkter på över 100 miljoner euro, framgår det av ett pressmeddelande.