Realtid

Trumps "nya industrialism" – skyhöga tullar och sänkt skatt

Trumps "nya industrialism" lovar skyhöga tullar och sänkt skatt
"Vi kommer att få tillbaka tusentals företag och triljoner dollar i rikedom till det gamla goda USA, och vi kommer att göra det snabbt," sa Donald Trump under sitt tal i tisdags. (Foto: Evan Vucci/AP/TT)
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 26 sep. 2024Publicerad: 26 sep. 2024

Med hot om strafftullar och löften om sänkt företagsskatt hoppas Donald Trump på en tillverkningsrenässans i USA. Men flera av hans tidigare försök anses ha haft begränsad framgång.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Med hot om strafftullar och löften om sänkt företagsskatt hoppas Donald Trump på en tillverkningsrenässans i USA. Men flera av hans tidigare försök anses ha haft begränsad framgång.

Donald Trump fortsätter att driva en ekonomisk strategi som syftar till att stärka amerikansk tillverkningsindustri och minska beroendet av utländsk produktion.

Under ett tal i Georgia nyligen lanserade Trump vad han kallade en ”ny amerikansk industrialism”, skriver New York Times.

I sitt förslag erbjuder han företag som tillverkar produkter i USA en sänkt bolagsskatt på 15 procent, vilket är en sänkning från dagens 21 procent. Samtidigt hotar han med skyhöga tullar på upp till 200 procent för företag som producerar varor i länder som Mexiko och sedan exporterar dem till USA.

Läs mer: Trump och Harris – finanspolitisk pest eller kolera? Realtid

”Mest retorik”

Trumps America First-politik under hans första mandatperiod kombinerade morot och piska, där höga tullar infördes på Kina och länder i Europa för att skydda amerikansk tillverkning.

Trots dessa åtgärder var effekterna begränsade, menar många bedömare. Till exempel förblev sysselsättningen inom tillverkningssektorn i stort sett oförändrad och flera av Trumps storsatsningar levererade inte de jobb som utlovades.

ANNONS

”Hans löften om en tillverkningsrenässans har mest varit retorik”, konstaterade den tvärpolitiska organisationen Alliance for American Manufacturing år 2021.

Missa inte: Trumps handelskrig kan leda till självmål: ”Blir kaotiskt”. Realtid

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Realtid Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

23 dec. 2024

Stark kontrast

Under sitt tal förutspådde Trump att hans nya industripolitik skulle leda till att produktion flyttas från länder som Kina och Sydkorea till USA. Han hävdade att andra länder kommer att ”vara oroliga för att förlora sina jobb till Amerika” om hans politik implementeras.

När det gäller hans tullpolitik har många företag funnit sätt att kringgå dem, till exempel genom att investera i länder som Mexiko för att få tillgång till den amerikanska marknaden.

”Det finns en brist på fokus och konsekvens i hans politik”, säger Todd Tucker, industriexpert vid den vänsterorienterade tankesmedjan Roosevelt Institute.

Trumps politik kontrasterar sig starkt mot nuvarande administration. President Joe Biden och vice president Kamala Harris har drivit på för stora investeringar i framtidsindustrier som ren energi och halvledare, genom bland annat ”Inflation Reduction Act”.

Trump har för avsikt att riva upp den lagen och istället införa nya skattelättnader för vissa industrier.

ANNONS

Fördelaktiga

Men trots kritiken är många positiva till Trumps ekonomiska politik som enligt en opinionsundersökning av Associated Press har något större stöd än Harris.

Saker som lyfts fram är att företagen fick lägre skatter under Trumps presidentskap, vilket i sin tur påverkade arbetsmarknaden positivt fram till pandemin.

Många ser också hans avregleringar som fördelaktiga för näringslivet, vilket bland annat ledde till rekordhöga börsvärden under hans mandatperiod​, enligt Investopedia.

Läs även: USA:s skenande statsskuld – en tyst kris i valdebatten. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS