Donald Trump har levt hela sitt liv som affärsman och tjänat mycket pengar – men hans nationalekonomiska kunskaper är inte lika imponerande, menar tyckare.
Trump sågas för sina ekonomikunskaper: "Vansinne"


I KORTHET
- Donald Trump framhåller sin affärserfarenhet som grund för sin ekonomiska politik, men experter menar att hans tullpolitik är föråldrad och skadlig.
- Ledarskribenter kritiserar protektionismen och menar att den riskerar att försämra USA:s ekonomi och leda till en återgång till lågproduktiva industrier.
- Flera varnar för att tullarna kan minska tillväxten och driva upp inflationen, vilket i slutändan kan slå hårdast mot Trump själv.
Sammanfattat med hjälp av AI och kvalitetssäkrat av Realtid
När Donald Trump gav sig in i politiken på 2010-talet la han mycket tonvikt på sin egen ekonomiska kompetens.
Som framgångsrik affärsman menade Trump att han hade stenkoll på ekonomiska frågor, och lovade att han skulle styra USA med samma framgång som han ansåg att han haft i näringslivet.
Missa inte: Trump vägrar lova stabilitet: ”Måste göra det som är rätt”. Realtid
Nu har USA:s president fått möjlighet att omsätta sina teorier i praktiken – men de har inte gått hem hos ekonomiska experter och tyckare.
”Dömd att misslyckas”
Enligt Mattias Svensson på Svenska Dagbladet bygger Trumps syn på tullar på en förlegad bild av hur välstånd skapas.
Trump anser att USA:s handelsunderskott till resten av världen är alldeles för stort, vilket innebär att andra länder skor sig på landet.

Värsta dagen sedan corona – experten: ”Det som börsen avskyr”
På torsdagen rasade både USA-börsen och svenska Stockholmsbörsen med över 3 procent. Det är det värsta tappet på två år.
Svensson lyfter istället fram fördelarna med handel – och menar att Trumps protektionistiska politik är dömd att misslyckas.
”I den mån en omställning kommer till stånd lär det bli en ’återsjuttiotalisering’; ett fattigare och skitigare USA, som ersätter exportberoende och högavlönade jobb i tjänstesektorn med enkla industrier som är beroende av subventioner och tullskydd’, skriver Svensson – och kallar det hela för ”vansinne”.
Senaste nytt
Kan bli dyrare i USA
Dagens Industris reporter Nils Åkesson är inne på samma linje, och tror att Trumps tullar i slutändan kommer att dra honom själv värst.
Missa inte: Förlorarna på Trumps tullar: ”Minskar konkurrenskraften”. Realtid
Enligt Deutsche Banks ekonomer kommer tullarna att leda till att USA:s tillväxt under 2025 blir 1,5 procentenheter lägre än tidigare trott.
Trump har visserligen sagt att han är beredd på att kortsiktigt uthärda en viss nedgång, skriver Åkesson – men pekar samtidigt på att det finns fler hot, som att inflationen kan stiga igen när utländska varor blir dyrare.

Trumps tullar gäller hela världen – utom Ryssland
När Donald Trump presenterade nya strafftullar mot 180 länder saknades en oväntad aktör: Ryssland. Beslutet har väckt frågor.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.