Realtid

Trots pressad ekonomi vill tyskarna arbeta mindre

En bild på upphängda arbetskläder i ett omklädningsrum och en bild på ett par som sitter i solstolar på en brygga.
Den nya trenden bland tyska arbetstagare är särskilt oroande för företagare och politiker. (Foto: Staffan Löwstedt/SvD /TT och Nicklas Thegerström/TT)
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 25 aug. 2024Publicerad: 25 aug. 2024

Från arbetsnarkomaner till livsnjutare. Tyskland har länge varit synonymt med hårt arbete och effektivitet, men nu syns en tydlig förändring.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är inte bara här i Sverige som kortare arbetstid diskuteras.

Enligt Wall Street Journal har de flitiga tyskarna börjat ifrågasätta den traditionella arbetsmoralen och riktar istället blickarna mot en mer avslappnad livsstil.

Denna förändring märks särskilt i att tyskarna under förra året i genomsnitt arbetade endast 1 343 timmar, vilket är lägst bland de 38 OECD-länderna.

Inte bara ungdomar

”De yngre generationerna har inte internaliserat den protestantiska arbetsmoralen på samma sätt som sina föräldrar”, säger Margareta Steinrücke, medförfattare till boken Work Less, Live More.

Hon menar att de unga vuxna ser de negativa konsekvenserna av tidigare generationers arbetsliv och nu kräver förändring.

Men förändringen är inte bara ett ungdomsfenomen.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Realtid Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

23 dec. 2024

Oroad över utvecklingen

ANNONS

Även äldre arbetstagare, som länge utgjort ryggraden i den tyska industrin, börjar kräva kortare arbetsveckor. Detta är särskilt oroande för företagare och politiker som ser en risk för minskad produktivitet i en redan stagnerande ekonomi.

Ekonomiminister Christian Lindner uttryckte tidigare i år sin oro för denna utveckling och pekade på att arbetsviljan i Tyskland nu ligger långt under nivåerna i länder som Frankrike och Italien. För att vända trenden har regeringen introducerat skatteincitament för att uppmuntra övertid, skriver Dagens PS.

Effekterna har varit begränsade, samtidigt som arbetsmarknaden blivit alltmer pressad.

En paradox

Med två miljoner lediga jobb och en förväntad brist på fem miljoner kvalificerade arbetare till år 2035, står Tyskland inför en betydande utmaning.

Experiment med fyradagarsveckor pågår, där företag försöker hitta en balans mellan att minska arbetstiden och bibehålla produktiviteten.

Tyskland står inför en paradox: å ena sidan en stark efterfrågan på arbetskraft och å andra sidan en befolkning som alltmer värdesätter balans mellan arbete och fritid.

Läs även:
Baksidan med kortare arbetstid: ”Flera tusen i månaden”. Realtid
Tysklands handelskammare varnar för största ekonomiska nedgången i landet på 20 år. Realtid

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]