Realtid

Tror på ett starkt PE-år 2016

Joachim Høegh-Krohn
Joachim Høegh-Krohn
Realtid.se
Uppdaterad: 11 maj 2016Publicerad: 11 maj 2016

Norska Argentum tror mängden kapital som går till nya riskkapitalfonder gör året till ett av de bästa för sektorn. Drivande blir framför allt venture-investeringar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Norska riskkapitalinvesteraren Argentum Asset Management tror att 2016 blir ett av de historiskt bästa när det gäller kapitalanskaffning för nya private equity- och venture capital-fonder. Det uppger bolagets vd Joachim Høegh-Krohn i en intervju.

Stark aktivitet i fonder som investerar i tidigt skede – så kallade venture-fonder – tillsammans med ett stort intresse för utköpsinvesteringar inom små- och medelstora bolag är drivande faktorer för trenden.

– Vi såg att båda dessa segment tog in mycket kapital under första kvartalet 2016. Sedan är miljön väldigt stabil för riskkapital nu. Dessutom ökar den i andel tillgängliga fonder. Den nordiska marknaden är tillsammans med den brittiska störst i Europa. Och förvaltarna har blivit mer europeiska i sina aktiviteter, de investerar över hela norra Europa och ses allt mer som europeiska investerare, inte bara som skandinaviska, säger Høegh-Krohn.

– Det här året försöker många förvaltare resa kapital till fonder och det kommer leda till de höga nivåer vi förväntar oss.

Argentum gör regelbundna undersökningar för att kartlägga aktiviteten på den nordiska riskkapitalmarknaden. I rapporten som kom ut tidigare i år noterades att den nordiska aktiviteten i sin helhet minskade under 2015 jämfört med rekordåret 2014 men att det ur ett historisk perspektiv fortfarande var mycket stabilt.

De senaste siffrorna, som gäller årets första kvartal, visar samma tema. Uppköpsaktiviteten minskade något men venture-investeringar gick desto bättre. Överlag ligger första kvartalets aktivitet i linje med föregående år, enligt Høegh-Krohn.

– Det vi kan säga om minskningen i uppköp i Norden är att det främst beror på den norska marknaden, där investeringar i energisektorn fallit mycket. Energisegmentet var under föregående år ett av de största i riskkapitalområdet vilket inte är fallet längre, men det där är främst ett norskt problem. Överlag utvecklas riskkapitalmarknaden på investeringssidan ungefär som förr, säger han.

Ett annat område som minskat under första kvartalet var exits, men det ska ses från perspektivet att försäljningsnivån var väldigt hög under det sista kvartalet 2015 och att det varit en väldigt turbulent marknad under första kvartalet. Förväntningarna är på ett stabilare år för både försäljningar och noteringar under resten av året, framför allt under hösten.

ANNONS

– Just noteringar har minskat på grund av de finansiella störningarna hittills i år men vi tror på en förbättring. Om det blir lika starkt som förra året eller inte är en helt annan fråga men det blir bättre, säger han.

I likhet med förra året fortsätter Sverige och Danmark att dominera riskkapitalmarknaden i Norden. Ungefär hälften av kapitalet under det första kvartalet investerades i Sverige medan dryga 20 procent hamnade i Danmark, även om Finland enligt Argentum är på frammarsch.

I förra årets rapport noterades att just investeringar i tidigt skede väntades genomgå sitt bästa år i år, mycket på grund av en stark global trend. Just nu är det för tidigt att säga om så blir fallet efter ett kvartals siffror att titta på men många fonder kommer till marknaden samtidigt som intresset är enormt både från internationella och nordiska investerare, menar Høegh-Krohn.

– Vi såg detta redan under förra året men trenden börjar verkligen etablera sig nu. Det här är också en global trend generellt sett, så vi har märkt av samma sak i USA, Storbritannien och resten av Europa. Det beror mycket på ny teknologi och vi tror det fortsätter på det här viset. Många fondresningar, flera nya fonder och ett starkt intresse för venture-området, men om det blir det bästa året är för tidigt att säga nu, avslutar han.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

ECB överväger en djärv räntesänkning att ge eurozonen ny ekonomisk fart. Samtidigt hotar flera externa faktorer – tajmingen blir avgörande. Inflationen i eurozonen ser ut att vara under kontroll. Europeiska centralbanken, ECB, kan därför dra till med ett djärvt drag för att kickstarta ekonomin – nämligen sänka styrräntan hela vägen ner från dagens 3,5 procent […]