Anders Borg har sedan han lämnade finansministerposten varit verksam som rådgivare åt toppskiktet i det svenska näringslivet, och blytunga Citigroup. Och i den branschen är trovärdigheten den viktigaste valutan av dem alla, skriver Realtids Peter Andersson, och frågar sig samtidigt om inte situationen egentligen ändå hade kunnat räddats.
Trodde Anders Borg att han var på bunga bunga-party med Berlusconi?
Mest läst i kategorin
Alltså, vad det verkligen var som hände vid festen på Husarö är något oklart. Såvitt jag kan se har fortfarande inte någon förstahandskälla öppet bekräftat att förre finansministern verkligen drog fram sin penis och ville mäta den mot andras, att han kallat kvinnor för "horor" och "slampor".
Å andra sidan har jag mycket svårt att tro att Dagens Opinion och Aftonbladet skulle ha hittat på allt. Men en sak står helt klar och det är att Anders Borgs krishantering inte har varit den bästa.
Den fjärde augusti – alltså dagen efter att Dagens Opinion publicerade de första uppgifterna – skriver Anders Borg på Facebook om helgens händelser. Bland annat formulerar han sig så här:
"Jag har fått höra i efterhand att jag betedde mig mycket olämpligt. Jag vill uppriktigt be om ursäkt till de närvarande som tog illa vid sig. Känner stor besvikelse och ånger över mitt beteende."
Således har Anders Borg efter festen upplysts om att han betett sig "mycket olämpligt". Fortfarande vet vi inte vad det är som har hänt, men något har hänt. I annat fall skulle Borg inte ha formulerat sig så.
Det hade nog varit bättre om Anders Borg i samma text hade lagt korten på bordet och berättat vad han anklagas för, hur mycket han hade druckit etc. Därefter skulle han omedelbart ha gjort sig tillgänglig för pressen – oavsett hur plågsamt det hade varit.
Men istället tar nu utvecklingen ett nytt skutt. Anders Borgs sambo, pr-konsulten Dominika Peczynski, kastar sig nu in i debatten och skriver ett långt Facebook-inlägg, som i stora stycken är svårbegripligt. Bland annat försöker hon förminska Borgs Facebook-inlägg genom att påstå att han bara bett om ursäkt "för att han varit otrevlig".
Så är icke fallet. Anders Borg skriver rakt ut att han betett sig "mycket olämpligt".
Min bedömning är att Borgs och Peczynskis krishantering har gjort saken etter värre och inte alls skademinimerat, utan tvärtom.
Läkare ställer mycket sällan diagnoser på sig själva eller närstående. Advokater försvarar aldrig sig själva i rätten och så vidare.
Samma grundregel gäller även vid krishantering; sköt aldrig din egen krishantering. Det blir aldrig bra – och det rådet borde pr-konsulten Dominika Peczynski (hennes pr-byrå sysslar bland annat med krishantering) ha gett Anders Borg.
Till yttermera visso borde hon själv heller inte ha kastat sig in krishantering. Att se klart och agera rationellt när det handlar om ens sambo är mycket svårt, för att inte säga ogörligt.
Nu har uppgifterna om Anders Borgs bunga bunga nått utlandet i form av en artikel i måndagens Financial Times. Det är högst sannolikt att tidningen läses av ledning och styrelse i storbanken Citigroup, som Anders Borg är tung rådgivare åt. Hur kommer de att se på denna publicitet?
Svaret på den frågan fick vi på måndagseftermiddagen då banken i ett kortfattat pressmeddelande lät meddela att Anders Borg lämnar uppdraget som rådgivare åt Banken.
En helt annan fråga som vore intressant att få utrett är vilka som var på den numera beramade festen på Husarö. Makt utövas inte enbart på officiella vägar. Till exempel så görs många affärer upp eller initieras i informella sammanhang. Vi vet att förutom Anders Borg så var två före detta statssekreterare där, men var där fler personer med politisk bakgrund och vilka näringslivstoppar var där?
Genom att kartlägga skulle mycket intressant sidoinformation komma fram, som till exempel vilka som umgås i olika nätverk. Det kan i sin tur förklara varför politiken drivs åt ett håll som för utomstående framstår som märkligt. Det kan också förklara hur vissa helt otippade affärer blir till.