Efter rejäla nedskärningar och ett desperat försök att säkra ett räddningspaket har Northvolt drabbats av fler bakslag. Batterijätten kan vara på väg mot slutet.
Trippelkris skakar ett alltmer desperat Northvolt
Turerna kring djupt krisdrabbade Northvolt har pågått över stora delar av året och ser i nuläget inte ut att på långa vägar upphöra.
Efter rejäla bantningar av både personal och fabrikssatsningar, samt ett dotterbolags konkurs har Northvolt försökt säkra ett räddningspaket på fyra miljarder kronor för att klara sig fram till januari.
Missa inte: Northvolts fall: Inkompetens och ohållbara mål. Realtid
Förhandlingarna har dock kantats av konflikter mellan ägare, långivare och kunder – men förra veckan såg batterijätten ut att äntligen ha lyckats säkra ett räddningspaket, rapporterar Bloomberg.
Men på måndagen avslöjade Dagens Industri att Sven Fuhrman, investeringschef hos Northvolts största ägare Volkswagen och den tyska fordonsjättens representant i batteribolagets styrelse, lämnar sin post efter bara ett år.
Inget förtroende
Northvolt bekräftar avhoppet men ger ingen förklaring till varför. Volkswagen har ännu inte meddelat om en ersättare kommer att utses.
Den tyska fordonsjätten står nämligen själv mitt i en ekonomisk kris, med planerade fabriksstängningar i Tyskland, och vägrar därför att bidra med mer kapital till Northvolt.
Läs mer: Svenskt Näringslivs vd: Farligt tro på ”grön bubbla”. Realtid
Detta har väckt de andra ägarnas vrede.
”Det finns inget förtroende för att de ska sitta i styrelsen”, säger en källa till Dagens Industri.
Källa: Slutet är nära
Tidningen har även fått uppgifter om att Goldman Sachs, Northvolts näst största ägare, dragit sig ur förhandlingarna – vilket investmentbanken dementerar.
”Vi vill att Northvolt ska lyckas”, säger en talesperson till DI.
Men varje dag som förflyter utan att batterijätten hittar ny finansiering är ett steg mot det oundvikliga slutet, säger en källa till Dagens Industri.
Galopperande utveckling
Detta är en oroväckande trippelsmäll för Northvolt, menar Dagens Industris Torbjörn Isacson. Avhoppet försvagar batterijättens styrelse, som enligt honom präglas av nödlösningar – vilket i sin tur försvårar de kraftåtgärder som behövs.
”Det är allt svårare att se vilka spelvändningar Harald Mix och Peter Carlsson ska kunna skaka fram för att vända den här galopperande utvecklingen”, skriver Isacson.
Missa inte: Persson om hotet från Kina: ”Vill vi ha det så?”. Realtid