Danske Bank Sveriges topprankade aktiestrateg och analytiker Mattias Sundling oroas inte av börsfallen i USA, Asien och Sverige. Det är en tillfällig korrigering som inte knäcker den långvariga uppgången, säger han. På kort sikt kommer den driva på bankernas trading- och kommissionsintäkter.
Toppstrategen: “Bankerna gynnas av action på marknaden”
Mest läst i kategorin
Mattias Sundling är en topprankad aktiestrateg och makroanalytiker på Danske Bank Markets i Sverige. I Financial Hearings och Affärsvärldens årliga och stora rankning över Sveriges bästa finansanalytiker har han flera år i rad nått topplaceringar som bästa aktiestrateg och makroanalytiker.
I årets ranking, som presenterades i början på sommaren, placerades han på plats två, när samtliga finansanalytiker i form av både aktiestrateger och aktieanalytiker för specifika branscher och bolag placerades på en och samma topplista.
Varför faller börsen?
– Jag tror att i den långa listan med kandidater som kan ligga bakom detta så det USA-räntan som är grejen, säger han till Realtid.se
Mattias Sundling har mångårig erfarenhet som en analytiker som både följer den ekonomiska utvecklingen sett ur ett långsiktigt helikopterperspektiv på en rad internationella finansmarknader, men också dagligdags på den svenska marknaden.
– Vi hade ett liknande nedställ på USA-börserna i februari i år. Det var en situation då investerarna var livrädda för vad som skulle hända när USA-räntan steg upp mot 3 procent, vilket den sedan också gjorde, utan att det hade någon som helst effekt på börsen.
Därefter har räntan klivit upp mot 3,25 procent, och då kom en ny panikreaktion. Det är naturligt med volatilitet när räntan går upp, påpekar han.
– Den sektor som gick ned mest under onsdagen i USA är de stora tekniktunga bolagen som lett hela uppgången under året som gått. Då är det också mest naturligt att de leder oss nedåt.
Resonemanget handlar om att bolag med en hög värdering och aktiekurs och stora framtida intäkter blir känsliga för en högre diskonteringsränta, vilket är vad som händer nu. För bolag som till exempel streamingjätten Netflix, vars kurs rasade med 8 procent under onsdagen, ligger vinsterna långt in i framtiden, och de blir som en följd av detta känsligare för en högre ränta, eftersom de har stora framtida intäkter inräknade i dagens börskurser.
Finns det någon anledning till oro, eller är det en tillfällig korrigering?
– Jag tror att det är en korrigering, men inte mer än så. Vi kommer få se en helt okej börstrend också framöver, säger Mattias Sundling.
Han lyfter fram läget i den amerikanska ekonomin som det som också fortsatt kommer styra utvecklingen på börserna i både USA och Sverige framöver.
– Det beror på att riktigt stora monsterkorrigeringar på börserna dels är ovanliga och dels nästan alltid kommer vid inledningen till en ekonomisk recession. Och det är inte en recession vi ser nu, i närtid, säger han.
Men det är ändå det som folk på marknaderna pratar mycket om och är oroliga inför, förklarar Sundling. Enskilda investerare vill alla vara den smartaste som kommer ut först och kliver av sina innehav vid rätt tillfälle.
– Huvudargumentet för att ekonomin ska kylas av är att penningpolitiken stramas åt. Men då ska vi komma ihåg att det vi nu ser är en långsam sådan från extremt expansiva nivåer.
Han påpekar också att det finns ytterligare en faktor som påverkar det ekonomiska läget, men som ofta glöms bort. Det handlar om finanspolitiken i USA, det vill säga Trumps budget.
– Jag har väldigt svårt att se att det skulle vara möjligt med en recession under 2019, givet den extremt expansiva finanspolitiken som förs i USA med ett budgetunderskott som ligger på 5-6 procent. Den kommer inte heller inte stramas åt i det korta loppet, utan då handlar det snarare om vad som händer runt år 2020 och framåt.
Runt 2020 kanske det kan hända något, men det är för tidigt att lyfta den aspekten idag, konstaterar han, och återvänder till det makroekonomiska läget som är det som sätter ramarna för hur börserna utvecklas.
– Historiskt sett är folk livrädda för stigande räntor, men då ska vi komma ihåg att perioder med stigande räntor är i regel bra tider för börsen av den enkla anledningen att räntan går upp för att det är en stark tillväxt i ekonomin.
Nu handlar det om att kunna hålla flera bollar i luften på en och samma gång, men samtidigt skilja dem åt.
– Vi har en förmåga att bli oroliga för allt på en och samma gång, fastän faktorerna talar mot varandra. Vi kan inte vara oroliga för en recession samtidigt som räntorna går upp för att tillväxten i ekonomin är så stark.
– Och det är nästan i det läget vi befinner oss i när jag tittar på rubrikerna som rullar förbi på skärmarna här på jobbet nu.
Det är inte det stora trendbrottet på den tioåriga uppgången vi ser nu?
– Nej. I grunden har vi en bra konjunkturcykel, risken för recession är för tidigt väckt och så har bolagen en bra vinstutveckling och vinstcykel. I USA rapporterar bolagen en vinstökning på 22 procent. I Europa och Norden handlar det om 8-10 procent. Det här är alltså ett bra vinstår för bolagen.
– Den tredje poängen är att marknaden har tagit ner vinstmultiplarna. Tidigare handlades USA på P/E-tal 18, nu handlas de bolagen på P/E 16. Orsaken till det är att vinsterna har fortsatt att stiga samtidigt som aktiekurserna inte gått upp lika mycket eller till och med gått ned lite grann.
När aktiestrategen Mattias Sundling sammanfattar analysen som slutar i ett positivt tonläge, och med en fortsatt ljus bild av ekonomin och framtida börskurser, trots onsdagens och torsdagen börsnedgångar, ser hans argument ut på följande sätt:
– Riskpremien har gått upp och multiplarna har gått ned vilket betyder att vi har tagit höjd för sämre tider, samtidigt fortsätter bolagen att leverera höga vinster i ett starkt konjunkturläge. Det är mina argument till varför det som vi ser nu är en korrigering, men inte något mer än det.
Vad betyder en sådan här korrigering för bankerna och andra aktörer i finansbranschen mer specifikt?
– Den höjer volatiliteten och omsättningen eftersom folk måste göra olika omallokeringar i portföljer, vilket i sin tur är positivt för bankerna. I banksystemet generellt sett har det funnits en oro för dåliga tradingintäkter och kommissionsintäkter, och de gynnas snarare av att det blir lite action på marknaden, säger Mattias Sundling, senior strategist Danske Markets Sverige, avslutningsvis.