Realtid

Tom Dinkelspiel om Nordnets börscomeback: "Det har kostat mycket mer än vi trodde"

"Att få förmånen att vara styrelseordförande i Nordnet och få vara med och förändra hela sparandemarknaden för privatsparare – det är ett enormt privilegium, något jag verkligen brinner för," säger Tom Dinkelspiel. Foto: Johan Knobe
Annelie Östlund
Uppdaterad: 17 okt. 2024Publicerad: 09 nov. 2020

Han är vegetarian, kör elbil och tar familjeföretaget Öhmans hållbarhetsarbete på största allvar. Möt Tom Dinkelspiel som tillsammans med Nordnet är på väg till börsen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Han är vegetarian, kör elbil och tar familjeföretaget Öhmans hållbarhetsarbete på största allvar. Möt Tom Dinkelspiel som tillsammans med Nordnet är på väg till börsen.

– Nordnet är ett helt annat bolag nu jämfört med när vi köpte ut det. Vi har investerat tungt i vår plattform, kompletterat med förvärv och lanserat nya sparprodukter.

En kostymklädd men slipsfri Tom Dinkelspiel sitter på Öhmans huvudkontor med adress Mäster Samuelsgatan 6, inte mer än två stenkast från Stureplan. Han lutar sig fram mot datorns kameraöga. Intervjun sker på distans, via Zoom.

De senaste veckorna har varit hektiska. Att ta ett företag till börsen är ingenting man gör med vänster hand på en kafferast, och nu ska internetbanken Nordnet noteras. Igen.

– Vi har inte riktigt kommit upp till ytan och andats än. Det kanske vi kan göra under jullovet, säger han.

Det var bara fyra år sedan som Tom Dinkelspiel – ordförande för finansiella företagsgruppen Öhman – och riskkapitalbolaget Nordic Capital, tillsammans köpte ut internetbanken från börsen.

Bakgrunden var att det krävdes stora investeringar för att uppgradera Nordnets plattform – såväl webb som app och bakomliggande system. Men tunga investeringar sänker utdelningsnivåerna och det tas inte alltid emot väl av marknaden. Sådant görs enklast i en privat miljö, resonerade man.

Hur kom det sig att ni gjorde det tillsammans med Nordic Capital?
– Christian Frick på Nordic Capital tog kontakt med mig runt 2014. Vi drack en kopp kaffe och pratade om finansmarknaden. Han frågade om vi var intresserade av att göra något tillsammans med dem där och då. Det var vi inte. Men 2016, när vi kände att vi stod inför väldigt tunga teknikinvesteringar och inte riktigt visste hur vi skulle hantera den frågan – då tog jag kontakt med Christian och vi började prata om att köpa ut bolaget, berättar Tom Dinkelspiel.

ANNONS

Har ni genomfört allt ni planerade?
– Vi har gjort det vi planerat, sedan har det kostat mycket mer än vi trodde. Vi har lagt ned i storleksordningen 800 miljoner kronor i teknik under de här åren.”

Till det kan läggas kompletteringsförvärv. I slutet av 2018 förvärvades norska banken Netfonds, Norges första nätmäklare och Nordnets värsta konkurrent i grannlandet. Internetbankens dåvarande vd Anders Danielsson beskrev samgåendet som en ”perfect match”.

”Vi växer dubbelt så snabbt som marknaden men vi tycker fortfarande att vi har för låg marknadsandel.”

Satsningar har också gjorts för att göra sparandet mer tillgängligt och lockande för yngre målgrupper. Ett exempel är en aktielåneprodukt som innebär att den som sparar i kapitalförsäkring och pensionsförsäkring kan få extra avkastning om hen tillåter att aktier lånas ut till institutionella placerare.

En annan investering är sparroboten Robosave som köper och säljer enligt en datorstyrd algoritm så att kunden alltid har en jämn riskspridning.

Den mest ”publikfriande” tjänsten till den yngre generationen är kanske ändå Shareville – en community där sparare kan utbyta idéer och visa sina portföljer. Bolaget beskriver det som ”Nordens största nätverk av influencers inom sparande och investeringar.”

Hur stor är risken att Shareville används till olika typer av marknadsmanipulation?
– Allt gott kan användas i onda syften. Men vi har massor av regler och larmsystem för att det inte ska ske och så fort vi ser ett misstänkt beteende anmäls det till FI.

Enligt Tom Dinkelspiel är det alltså ett Nordnet i sitt livs form som återvänder till börsen.

ANNONS

– Vi har lanserat en flora av produkter, investerat i teknik men också satsat stort på användarupplevelsen. Och ska vi försöka hitta ett slags kvitto på det vi gjort så var ratingen på vår app 2,3 när vi köpte ut bolaget och nu ligger betyget på runt 4,5.

Hur ser de närmaste planerna ut?
– Närmast ligger en breddning av produktfloran i våra nordiska grannländer, bland annat ett så kallat ”Eget pensionskonto” – EPK – i Norge men även ett pensionskonto i Danmark”, säger Dinkelspiel och fortsätter:

– Vi växer dubbelt så snabbt som marknaden men vi tycker fortfarande att vi har för låg marknadsandel. Vi vill fortsätta växa på alla våra fyra hemmamarknader – Sverige, Norge, Danmark och Finland.”

Om man skulle spekulera i ett värde vid noteringen?
– Till syvende och sist styrs priset av efterfrågan. Och vi har mött ett väldigt stort intresse, men det för tidigt att prata om ett värde. Det kommer i prospektet.

Nordnet är Öhmans ”baby” som vuxit upp och flyttat hemifrån. Embryot tog form 1996 i form av NordNet Securites, som då var en del av Öhman-gruppen.

”Vd-positionen var inte alls reserverad och jag hade inte siktet inställt på den heller. Jag var 25 år, tog dagen som den kom och tyckte det var kul att jobba som mäklare.”

Vid den här tiden hade Tom Dinkelspiel jobbat som mäklare på familjeföretag i fyra år.

Hur inblandad var du i Nordnets tillblivelse?
– Ganska inblandad. På Öhman hade vi en tanke om att vi skulle erbjuda institutionell handel direkt på börsen elektroniskt. Då var det mycket diskussion om det skulle vara fixed lines eller internet.

ANNONS

Men det interna motståndet blev för stort.

– Därför blev det istället en privatkundprodukt. Vi flyttade över de dåvarande privatkunderna på Öhman till Nordnet. Och det var en ganska okontroversiell grej internt eftersom vi i början på 1990-talet hade avvecklat vår privata affär. Så det var bara en liten rest av kunder som var kvar.

För att snabbspola bandet framåt växte Nordnet-affären och vid millennieskiftet blev Nordnet ett eget bolag. Tom Dinkelspiel steg samtidigt i graderna, blev vd för Öhman fondkommission 2000 och vd och koncernchef för Öhman J:or 2004.

När du började på Öhman som mäklare 1992, tänkte du att den framtida vd-positionen på familjeföretaget var reserverad för dig redan då? Eller kände du tvärtom att du måste prestera och bevisa dig?
– Vd-positionen var inte alls reserverad och jag hade inte siktet inställt på den heller. Jag var 25 år, tog dagen som den kom och tyckte det var kul att jobba som mäklare.

Har du haft drömmar om göra något annat än att jobba på familjeföretaget?
– Jag hade inte tänkt att jag skulle börja på Öhman och stanna kvar. Sedan är det mycket slumpen som avgör. Och det var ganska tuffa tider när jag började jobba. Därför så blev det Öhman och sedan tyckte jag det var kul.”

Har du alltid känt att finans är din grej?
– Nej, jag läste Handels och juristlinjen parallellt och var egentligen mer road av juridik. Men när jag sedan började jobba med finans – jag tyckte nog att det var roligare att jobba med finans än att studera finans.

”Nej, jag ligger inte vaken om nätterna med prestationsångest. Jag tycker att mitt arbete är spännande och utvecklande.”

Snabbspolar vi bandet ytterligare lite till övertog Tom Dinkelspiel ordförandeskapet i Öhman och Nordnet 2013 respektive 2019. Därmed hade han axlat den roll som fadern Claes tidigare haft.

ANNONS

Om inte du hade axlat rollen som ”nestor”, hade någon annan i familjen kunnat och velat ta uppdraget?
– Det är en väldigt hypotetisk fråga. Men jag har två systrar och tre kusiner så det är mycket möjligt att någon annan hade gjort det om inte jag hade velat.”

Hur känns det att förvalta familjens arv? Har du prestationsångest och är rädd för att misslyckas?
– Nej, jag ligger inte vaken om nätterna med prestationsångest. Jag tycker att mitt arbete är spännande och utvecklande.

Arvet

Så vad består arvet i egentligen? Öhman bildades redan 1906 men utgjorde en relativt begränsad verksamhet fram till 1980-talet.

– Man kan säga att Öhmans expansion tog fart tidigt 80-tal. Det hängde samman med att vi hade ganska hårda valutarestriktioner. Så det var väldigt svårt att göra affärer med, och i, Sverige, säger Tom Dinkelspiel.

I dag är Öhman en familjeägd och fristående finansiell företagsgrupp som efter köpet av DNB:s svenska fond- och kapitalförvaltning 2015, förvaltar över 100 miljarder kronor genom dotterbolaget Öhman Fonder.

Utöver fondverksamheten är innehavet i Nordnet, gruppens största finansiella engagemang, det mest centrala. Men gruppen investerar även i private equity, däribland i Neqst.

– Vi var med och startade Neqst tillsammans med Jonas Fredriksson och Erik Fröberg. De har idag två fondstrukturer och investerar företrädesvis i teknologiföretag. Deras största investering är Sinch, berättar Tom Dinkelspiel.

ANNONS

Även den som aldrig hört talas om Sinch kan möjligen ha använt sig av bolagets tjänster.

– När du bokar en Uber och får ett bekräftelse-sms från Uber, så är det Sinch som skickar det.

Andra investeringar är London-baserade Sprints Capital med portföljbolag som Hemnet och Hitta.se samt Nordic Capitals fonder IX och X.

Investerar du även privat?
– Jag tackar nej till det mesta men ibland seglar något förbi som jag stoppar in lite pengar i. Jag har investerat i en app som heter Zaver som hjälper till med check out-lösningar. Vi har också, via ett ägarbolag, investerat i Nextory – en konkurrent till Storytel.

Vegetarian med fokus på grönt

Talar man med Tom Dinkelspiel är det ändå tydligt var intresset och största fokus ligger – nämligen på sparandemarknaden.

– Jag brinner för att demokratisera sparandet, att erbjuda hållbart sparande – det är något som Nordnet har jobbat med i över 20 år.

Bläddrar man bland dotterbolaget Öhman Fonders utbud är det också mycket ”etiskt”, ”grönt” och ”hållbart”.

ANNONS

På hemsidan skriver bolaget: ”Öhman är en ansvarstagande ägare och förespråkar hållbar bolagsstyrning och god etik i de bolag som vi investerar i. Vi har undertecknat och följer det FN-stödda initiativet Principles for Responsible Investment (PRI).”

Det är ungefär så det brukar låta när fondbolag beskriver sin verksamhet, är det frestande att tänka. Men ordförande Tom Dinkelspiel är inte den som efter en hård arbetsdag packar ned miljötänket i skrivbordslådan, kör hem i en bensinslukande SUV och äter en blodig biff till middag.

– Jag är själv vegetarian och kör elbil. Det där går jag och tänker mycket på.

”Det är klart att jag känner oro. Samtidigt tror jag att möjligheten till återhämtning är större än vad man i allmänhet tror. Men det brinner i knutarna.”

Vegetarian blev han efter att ha sett Cowspiracy – en omtalad dokumentär som berättar att köttindustrin är den absolut farligaste miljöboven. Men en bov som få vågar kritisera eftersom industrin och dess lobbyister är så mäktiga.

Känner du oro över utvecklingen?
– Det är klart att jag känner oro. Samtidigt tror jag att möjligheten till återhämtning är större än vad man i allmänhet tror. Men det brinner i knutarna. Och Kina och USA är de stora bovarna. En invånare i USA gör ett fyra gånger större klimatavtryck än en invånare i Sverige.

Öhmans klimatpolitik är alltså inte bara ett spel för gallerierna. Dinkelspiel berättar att såväl Öhman som Nordnet är ”klimatpositiva”.

– På Öhman kompenserar vi 2,5 gånger våra egna utsläpp och det har vi gjort de senaste fem till sex åren.

ANNONS

Tom Dinkelspiel har åtminstone fem viktiga anledningar till att vilja rädda världen som vi känner den till yngre – och kommande – generationer.

– Jag har fem barn, tre egna och två bonusbarn.

I Wallenbergsfären och Bonnierfamiljen pratas det mycket om att förbereda nästa generation på att ta över förvaltningen av familjens arv. Familjen Dinkelspiel tycks ha en betydligt mer avslappnad attityd. Och någon press på att ”lyckas” och överträffa sina förfäders bedrifter har Tom Dinkelspiel aldrig känt. Det ska inte hans egna barn behöva uppleva heller, säger han.

– Min far och mor hade en väldigt sund inställning till det där. Så jag upplevde ingen press på det sättet. Vi hade ett harmoniskt hem med mycket lek och skoj – och mycket debatt. Vi debatterade väldigt mycket politik hemma under uppväxten. Och jag försöker skapa samma miljö för mina barn. Jag försöker prata väldigt lite affärer och prata andra saker.

Politik och klimat?
– Politik och klimat. Jag har en son som går tredje året på Esade i Spanien. Han gillar att prata marknad och utveckling. Dessutom är han otroligt teknikintresserad och pratar väldigt mycket Elon Musk och Starlink – den typen av projekt. Sedan har jag en 19-årig dotter som är mycket intresserad av jämställdhetsfrågor. Så det diskuteras ofta.

Det påminner mig om en artikel från 2018 där det något syrligt påpekas att Nordnet inte har några kvinnor i styrelsen…
– Ja, men så är det inte längre. Nu har vi rekryterat Karitha Ericson och Anna Bäck till styrelsen – två mycket kompetenta personer. Vi rekryterar på kompetens.

Dinkelspiels i strålkastarljuset

Tom Dinkelspiel lutar sig tillbaka i stolen. Han behöver inte vara på nästa möte förrän om en timme. Jag frågar om han umgås med kungafamiljen. Ett porträtt av en Dinkelspiel kan inte bli komplett utan att beröra familjens olika roller i offentligheten. För Dinkelspiels är på intet sätt en ”doldis-familj”.

ANNONS

Toms farbror Ulf, som gick bort för tre år sedan, umgicks flitigt med kungafamiljen men har framför allt gjort sig känd för det svenska folket som ambassadör och politiker. Bland annat lyckades han som Sveriges Europaminister få till ett svenskt undantag från EU:s tobaksdirektiv vilket innebar att svenskarna fick behålla snuset.

Även pappa Claes umgås i kungafamiljens krets. När drottning Silvia bestämt sig för att starta Silviahemmet, som bland annat sprider kunskap om demenssjukdomen Alzheimer, var det till Claes man ringde.

Kusinen Jan Dinkelspiel, styrelseledamot i Nordnet sedan 2017, blev omskriven när han deltog i Expedition Robinson 2001 där han kom tvåa. Och när han gifte sig med Ellen Stendahl, kronprinsessan Victorias nära väninna, bevakades tillställningen av Svensk Damtidning. Tidningen utnämnde bröllopet i Katarina kyrka till ”årets hetaste societetsvigsel” med två prinsessor och en grekisk prins bland de 237 bröllopsgästerna.

Även Jan Dinkelspiels äldre bror Peder, god vän med prins Daniel och gift med prinsessan Victorias nära vän Caroline, får sin beskärda dos av uppmärksamhet från pressen.

Själv fastnar Tom Dinkelspiel inte på lika många mingelbilder.

– Jag har ingen kontakt med kungafamiljen.

”Att få förmånen att vara styrelseordförande i Nordnet och få vara med och förändra hela sparandemarknaden för privatsparare – det är ett enormt privilegium, något jag verkligen brinner för.”

Han är inte heller känd för att ställa upp på intervjuer i onödan.

ANNONS

Men även om Öhmans ordförande inte tycks se något självändamål i att synas, kommer Nordnets notering innebära att han som styrelseordförande får en mer offentlig roll än tidigare.

Och för internetbanken är mer offentlighet ett uttalat mål. Det faktum att en notering ökar synligheten är av anledningarna till att Nordnet tas till börsen. I en kommentar säger vd Lars-Åke Norling: En notering kommer att ytterligare stärka vår profil och varumärkeskännedom (…)”

Trots att erbjudandet i samband med noteringen förväntas bestå av enbart befintliga aktier är tanken på intet vis att Dinkelspiels checkar ut från det bolag man var med om att starta.

– Vi är engagerade i Nordnets framtid och kommer att förbli stora aktieägare även framöver, förklarar Tom Dinkelspiel i ett pressmeddelande.

Till Realtid säger han:

– Att få förmånen att vara styrelseordförande i Nordnet och få vara med och förändra hela sparandemarknaden för privatsparare – det är ett enormt privilegium, något jag verkligen brinner för.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

ECB överväger en djärv räntesänkning att ge eurozonen ny ekonomisk fart. Samtidigt hotar flera externa faktorer – tajmingen blir avgörande. Inflationen i eurozonen ser ut att vara under kontroll. Europeiska centralbanken, ECB, kan därför dra till med ett djärvt drag för att kickstarta ekonomin – nämligen sänka styrräntan hela vägen ner från dagens 3,5 procent […]

Spela klippet

Vanliga norrmän får inflytande över oljefondens framtid

En av världens största statsägda fonder har nått nya rekordnivåer. I ett unikt initiativ bjuds vanliga norrmän in att påverka fondens framtid genom ett folkråd. Folkråd, som tidigare använts för att hantera etiska frågor i Norge, ger vanliga medborgare möjlighet att påverka viktiga beslut som rör landets största ekonomiska tillgångar. I veckan får omkring 40 […]

Spela klippet

Laddhybrider populärare än elbilar i Sverige

Höga elpriser, brist på laddstationer och frånvaron av tydliga incitament får många svenskar att att välja laddhybrider framför elbilar. I Sverige har intresset för elbilar minskat till förmån för laddhybrider, vilket står i stark kontrast till den globala trenden där elbilar ökar i popularitet. En liknande utveckling ses i Brasilien, där också fler konsumenter föredrar […]

Spela klippet

Swedsec-licenser återkallas i rekordfart

Antalet återkallade Swedsec-licenser har ökat markant under 2024. Samtidigt menar experten att ökningen visar att självregleringen fungerar. Antalet återkallade Swedsec-licenser har skjutit i höjden, med hela elva licenser som har dragits tillbaka hittills i år – nästan dubbelt så många som under hela 2023. Detta har skapat en oro inom finansbranschen. Missa inte: Efter SVB-kollapsen: […]

Spela klippet

Möten på jobbet leder till mer än bara affärer

Kontoret är inte bara en plats för arbete – utan även för romantik. I en tid av ökad flexibilitet cementerar en ny rapport kontorets betydelse. En av tre kontorsarbetare har haft en romantisk relation med en kollega, visar en ny undersökning från Stockholms Handelskammare. Rapporten ”Kommer du in till kontoret i dag?” antyder att den […]