Realtid

"Tjänstepensionsföreskrifter bör anpassas till hur marknaden fungerar"

Camilla Jonsson
Uppdaterad: 13 maj 2020Publicerad: 13 maj 2020

Finansinspektionens förslag är i stora delar bra, men myndighetsföreskrifterna om distribution bör ta mer hänsyn till hur den svenska tjänstepensionsmarknaden fungerar. Det menar Svensk Försäkring i ett remissvar om Finansinspektionens föreskrifter för tjänstepensionsföretag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Svensk Försäkring har i huvudsak inte någon invändning mot att de distributions­föreskrifter som gäller för försäkringsföretag också ska gälla för tjänstepensions­företag. Men de tillämpningsproblem som finns med nuvarande distributionsföreskrifter bör åtgärdas. Det gäller framför allt när det i distributionskedjan finns en valcentral som inte anses som försäkringsdistributör och där tjänstepensionsföretag inte har direkt­kontakt med kunder i samband med att försäkring tecknas. Föreskrifterna måste också bättre beakta hur vissa pensionsplaner tillkommer och hur försäkringsavtal ingås eftersom reglerna inte alltid är relevanta. Det framgår av ett pressmeddelande.

De föreslagna gruppsolvensreglerna innefattar vissa delar som Svensk Försäkring anser att myndigheten inte har bemyndigande för. Svensk Försäkring avstyrker dessa förslag. Det gäller reglerna om kapitalbasposter som inte kan göras tillgängliga för andra företag inom gruppen. Dessutom avstyrker vi även av andra skäl behandlingen av säkerhetsreserv, preferensaktier och uppskjutna skatter som alla fullt ut bör ingå i den gruppbaserade kapitalbasen.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]