Realtid

"Tjänstepensionsföreskrifter bör anpassas till hur marknaden fungerar"

Camilla Jonsson
Uppdaterad: 13 maj 2020Publicerad: 13 maj 2020

Finansinspektionens förslag är i stora delar bra, men myndighetsföreskrifterna om distribution bör ta mer hänsyn till hur den svenska tjänstepensionsmarknaden fungerar. Det menar Svensk Försäkring i ett remissvar om Finansinspektionens föreskrifter för tjänstepensionsföretag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Svensk Försäkring har i huvudsak inte någon invändning mot att de distributions­föreskrifter som gäller för försäkringsföretag också ska gälla för tjänstepensions­företag. Men de tillämpningsproblem som finns med nuvarande distributionsföreskrifter bör åtgärdas. Det gäller framför allt när det i distributionskedjan finns en valcentral som inte anses som försäkringsdistributör och där tjänstepensionsföretag inte har direkt­kontakt med kunder i samband med att försäkring tecknas. Föreskrifterna måste också bättre beakta hur vissa pensionsplaner tillkommer och hur försäkringsavtal ingås eftersom reglerna inte alltid är relevanta. Det framgår av ett pressmeddelande.

De föreslagna gruppsolvensreglerna innefattar vissa delar som Svensk Försäkring anser att myndigheten inte har bemyndigande för. Svensk Försäkring avstyrker dessa förslag. Det gäller reglerna om kapitalbasposter som inte kan göras tillgängliga för andra företag inom gruppen. Dessutom avstyrker vi även av andra skäl behandlingen av säkerhetsreserv, preferensaktier och uppskjutna skatter som alla fullt ut bör ingå i den gruppbaserade kapitalbasen.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

ECB överväger en djärv räntesänkning att ge eurozonen ny ekonomisk fart. Samtidigt hotar flera externa faktorer – tajmingen blir avgörande. Inflationen i eurozonen ser ut att vara under kontroll. Europeiska centralbanken, ECB, kan därför dra till med ett djärvt drag för att kickstarta ekonomin – nämligen sänka styrräntan hela vägen ner från dagens 3,5 procent […]