Tink, som nyligen värderades till 4,1 miljarder kronor, förvärvar sin svenska branschkollega Instantor.
Tink köper upp branschkollega
Mest läst i kategorin
Efter förvärvet blir Instantors produkter och tjänster – som används av mer än 150 livekunder, inklusive banker och fintechs på tretton europeiska marknader – en del av Tink. Det framgår av ett pressmeddelande.
Förvärvet är en del av Tinks strategi att fortsätta investera i intelligenta datatjänster baserade på open banking.
Instantors produkter för kreditbeslutslösningar kommer nu att göras tillgängliga för alla Tink-kunder utöver Tinks open banking-plattform.
Med huvudkontor i Stockholm ligger Instantor bakom mer än fem miljoner kreditbeslut årligen och hade en årlig intäkt på 4 miljoner euro år 2019. Samma år rankade Financial Times Instantor som det näst snabbast växande fintech-företaget i Sverige.
– Jag är så stolt över teamet som nu kommer att gå samman med en branschledare som Tink, och jag tror att det här är en stor strategisk passform som är förankrad i ett gemensamt uppdrag. Detta steg hjälper Tink att utöka sitt produktutbud och är en unik möjlighet att fortsätta göra betydande investeringar i vår portfölj av kreditbeslutslösningar. Tillsammans med Tink kommer vi att skapa en ännu starkare europeisk marknadsledare inom open banking, säger Simon Edström, vd, Instantor i en skriftlig kommentar:
– Det som Instantor hittills har uppnått i Europa är imponerande. Det har skickligt visat sig vara en ledande europeisk leverantör av kreditbeslutslösningar baserade på open banking-teknik. Vi är glada över att kunna erbjuda Instantors marknadsledande kreditpoängprodukter till alla våra kunder och ser nu fram emot att fortsätta investera i produktutveckling inom den domänen, säger Tinks vd och medgrundade Daniel Kjellén.
Tink grundades 2012 av Daniel Kjellén och Fredrik Hedberg och har i dag 270 anställda med verksamhet i 14 europeiska länder. I början av året tog Tink in runt 700 miljoner kronor i nytt kapital till en värdering om drygt 4,1 miljarder kronor.
– Vi har känt till Instantor under många år och haft god koll på varandra, även om vi inte samarbetat hittills. De har gjort imponerande framsteg och blivit störst inom sin nisch i hela Europa. Det känns väldigt kul att på hemmaplan kunna köpa en marknadsledare, säger Daniel Kjellé till DI Digital.
Parterna vill inte kommentera de finansiella villkoren i affären, men när Tink i våras köpte det spanska bolaget Eurobits landade prislappen jämförelsevis på 170 miljoner kronor.
Paypal, Klarna, Natwest, ABN Amro, BNP Paribas, Nordea och SEB är exempel på aktörer som finns med på Tinks kundlista.
Enligt bolagets senast redovisade räkenskapsår 2018, uppgick omsättningen till knappt 59 miljoner kronor med en förlust på 83 miljoner kronor.
Instantors vd Simon Edström, samt den övriga ledningen på företaget, följer med till Tink efter förvärvet. Före uppköpet hade det Stockholmsbaserade bolaget 26 anställda.