Realtid

Tillväxtländerna för din portfölj

Realtid.se
Uppdaterad: 25 maj 2016Publicerad: 25 maj 2016

Kina är inte den enda tillväxtmarknaden. LGM Investments gillar andra länder. Men alla investeringar baseras på fundamental analys och jakt på kvalitetsbolag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den stora oron för Kinas börser och landets svaga tillväxt har slagit hårt mot många andra tillväxtländer. Utflöden från regionens aktiemarknader har varit stora, även om en del förvaltare börjar prata om en återhämtning.

Men det finns flera andra länder att titta på i portföljen och som borde få ett större fokus, enligt brittiska LGM Investments, dotterbolag till Bank of Montreal Global Asset Management. Framför allt Indien.

– Vi har mycket allokerat i Indien, Indonesien och Filippinerna och är istället underviktade i mer utvecklade marknader som Kina, Sydkorea och Taiwan, säger LGM:s portföljförvaltare Irina Hunter i en intervju med Realtid.se.

Hon betonar att andelen i varje land bara är en följd av bolagets fundamentala aktieurval och fokus på kvalitativa bolag som kan vara i portföljen upp till 15 år.

Men fokuset på kvalitativa bolag har lett till att Indien blivit ett naturligt ankare i portföljen.

– Det finns 1,2 miljarder människor där och 25 procent är medelklass, vilket kan öka till 40 procent inom två år. Och det strukturella konsumtionstemat är enormt. Men det är inte den enda anledningen till att vi gillar landet utan det handlar om att Indien även har det största urvalet av kvalitetsbolag. De har tagit sina bolag från ingenting till ledande positioner inom respektive områden och vi kan inte säga samma sak om Kina och Sydkorea. Kinesiska bolag är notoriskt dåliga kapitalallokerare och inte särskilt transparenta med beslutsfattande, säger hon.

Att tillväxtländernas aktiemarknader tagit emot en del smällar på sistone har nog inte gått någon investerare eller kapitalförvaltare förbi. Många framhåller dock att flöden börjar vända tillbaka nu, att länderna är kraftigt undervärderade och att de återigen har stor växtpotential.

Skagens Kristoffer Stensrud är en av dem och kallade i en intervju med Realtid i vintras den negativa inställningen för "indexfondernas och ETF:ernas förbannelse" samt att mycket av världens innovationer kommer från tillväxtländerna idag.

ANNONS

Under ett investeringsseminarium i Stockholm nyligen sa även Axa Investment Managers investeringschef Chriss Iggo att tillväxtländer är ett område att titta på nu. 

– Den svaga dollarn, råvarukrisen, låga räntorna tillsammans med starka makrofaktorer kommer bidra till en återhämtning i tillväxtmarknader, som har varit väldigt impopulära de senaste åren, sa han under Investor Summit i april

För brittiska Neptune Investments är Indien, i likhet med LGM, också en favorit och portföljförvaltaren Kunal Desai sa i en intervju med Realtid att det just är bolagen som blir drivande för marknadens utveckling, inte reformerna som mest är "en hygienfaktor".

LGM:s Irina Hunter lyfter fram konsumtionen i Indien som en tung faktor. Förvaltaren har 30 procent av sin portfölj i landet och skiljer sig från konkurrenterna där.

– Det finns många bolag att välja från men fundamentan leder också till möjligheter för en konsumtionstillväxt över flera affärscykler. Landet har en attraktiv demografisk profil och låg BNP per capita, så potentialen för tillväxt i vanliga konsumentvaror som tandkräm, bilar och finansiella tjänster är enorm där, säger hon.

Oljeprisets fall är också positivt men aktieurvalet är alltid viktigare än makrofaktorer, menar hon.

– För oss är det attraktivt på grund av den strukturella tillväxten. Vi använder samma tankeprocess när det gäller Indonesien och Filippinerna också.

Urvalsprocessen har trots allt lett till en övervikt i vissa länder och detsamma gäller även sektorer i tillväxtmarknader. Det finns marknadssegment LGM som förvaltare föredrar och andra som är mindre attraktiva. Hunter använder Taiwans techsegment som ett exempel på ett område som tar upp en mindre del av portföljen. Bolagen tillverkar ofta komponenter för stora aktörer som Apple och Samsung och hamnar därför i mitten av leverantörskedjan, vilket leder till pressade marginaler, samtidigt som de kräver allt mer kapital för att kunna växa.

ANNONS

– Det är inte den bästa profilen för en hållbar och hög avkastning. På grund av det har vi inget i techsektorn men vi har mycket i finans och konsumentvaror. Finansiella bolag i tillväxtländerna är enklare än i de utvecklade länderna, de tar in insättningar och lånar ut pengar och har inte de svåra strukturerna som många bolag här har. Så vi gillar finansiella aktier och våra tio största innehav kretsar kring dem och konsumentsektorn, avslutar hon.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS