Realtid

Thedéen: mycket tyder på att penningtvätt har ägt rum

FI:s generaldirektör Erik Thedéen.
Sara Johansson
Uppdaterad: 22 feb. 2019Publicerad: 22 feb. 2019

FI:s generaldirektör Erik Thedéen ser indikationer på att penningtvätt faktiskt har ägt rum, Morris Law siktar på expansion på Stockholmsmarknaden och Swedbanks granskare EY granskas. Detta är några av nyheterna i fredagens morgonsvep.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Riksgälden emitterar 19 miljarder i ny treårig obligation
Riksgälden emitterar 2 miljarder dollar, motsvarande cirka 19 miljarder kronor, i en ny treårig obligation till en ränta på 2,587 procent. Upplåningen avser refinansiering av förfallande lån till Riksbanken, enligt ett pressmeddelande på torsdagskvällen.
Transaktionen är prissatt till dollarmarknadens 3-åriga swappränta. Ett 40-tal investerare deltog med bud på totalt 3,3 miljarder dollar.
”Det var stark efterfrågan från både centralbanker och banker vilket innebar att vi kunde prissätta lånet till så bra villkor”, säger upplåningschef Anna Sjulander i en kommentar.

Morris Law siktar på expansion på Stockholmsmarknaden
Under byråns fem år har delägarskaran utökats från tre till dagens 15 partners. Och fler kommer det att bli, uppger advokaterna Racine Ashjari, Jörgen Sköld och Roger Wier som är grundare av byrån till Dagens Industri. Totalt har byrån vuxit till 63 anställda med kontor i Stockholm och Göteborg. I år räknar byrån med att kunna anställa ytterligare ett tiotal medarbetare.
”Nu fokuserar vi primärt på att öka bemanningen och närvaron på Stockholmsmarknaden. Fokus kommer också ligga på effektivisering genom digitalisering och automatisering av arbetsprocesser, något som ännu inte gjorts i någon större utsträckning i vår bransch”, säger Racine Ashjari.

ÅF genomför en riktad nyemission och tar in 1,2 miljarder kronor
För att finansiera en del av återbetalningen av skuldfinansieringen för uppköpet av Pöyry genomför ÅF en riktad nyemission av högst 6 576 866 nya B-aktier till en teckningskurs om 184,03 kronor per aktie. Emissionen riktas till tidigare aktieägare i Pöyry, Corbis S.A., Procurator-Holding Oy, Mariatorp Oy och Wipunen Varainhallinta Oy.
Genom emissionen tillförs ÅF cirka 1 210 miljoner kronor före emissionskostnader. Teckningskursen motsvarar den volymviktade genomsnittliga betalkursen för aktie av serie B i ÅF på Nasdaq Stockholm under de fem handelsdagar som närmast föregick offentliggörandet av Erbjudandet.
De nya aktierna beräknas bli föremål för handel på Nasdaq Stockholm omkring den 4 mars 2019. Aktieägarna har åtagit sig att, med vissa undantag, inte sälja några aktier i ÅF under en period om 180 kalenderdagar efter emissionen.
Ytterligare en företrädesemission om cirka 2 790 miljoner kronor kan ske inom kort. Samma aktieägare har åtagit sig att delta vid emissionen.

”Reportaget tyder på att penningtvätt har ägt rum”
FI:s generaldirektör Erik Thedéen säger i Aktuellt på torsdagskvällen att mycket tyder på att penningtvätt har ägt rum.
– Det här reportaget är relativt detaljerat och jag tycker att det är så starka indikationer att jag säger att det tyder på det, säger han och syftar på Uppdrag Gransknings program som sändes under onsdagskvällen.
Vidare säger han att ”Vi måste gå till botten med detta och bringa klarhet”. Om FI finner att fel har begåtts kan det få allvarliga konsekvenser för banken i form av höga böter. Thedeén nämner att det handlar om mångmiljardbelopp.

Kungsledens HR-chef tar plats i ledningsgruppen
Kungsleden utökar sin ledningsgrupp med ytterligare en ordinarie medlem. Det är HR-chefen, Hanna Brandström som tar plats i ledningen. Fastighetsbolaget förklarar draget med att man ska ”höja den strategiska ambitionsnivån i det viktiga arbetet med att utveckla vår organisation och våra medarbetare”. Hanna Brandström har arbetat två år som HR-chef på Kungsleden och har varit adjungerad i Kungsledens ledningsgrupp sedan dess. Dessförinnan har hon arbetat med HR i fordonsindustrin såsom General Motors Nordic och Opel/Chevrolet Sverige AB.
”För att vi ska nå våra högt ställda mål är det viktigt att vi arbetar strategiskt med att utveckla vår viktigaste tillgång – våra medarbetare och med denna utnämning höjer vi den strategiska ambitionsnivån ytterligare”, säger Biljana Pehrsson, vd Kungsleden.

SEC utreder Danske Bank
Den amerikanska värdepappers- och börskommissionen SEC, Securities and Exchange Commission, ansluter till den långa listan av myndigheter som utreder Danske Bank efter penningtvättsskandalen i den estniska filialen, enligt Wall Street Journal. Detta bekräftade Danske Bank i ett uttalande under torsdagen. SEC har valt att inte kommentera uppgifterna. Danske banks tillförordnade vd Jesper Nielsen sade i ett uttalande att banken inte vet när utredningen startades eller när den förväntas vara klar.
”Vi fortsätter att samarbeta med myndigheterna för att få en komplett bild över vad som har hänt”, sade han.

EY granskas efter penningtvättsskandalen i Danske bank
Revisionsfirman EY, som Swedbanks vd Birgitte Bonnesen anlitar för en oberoende granskning, granskas nu efter uppdraget i Danske Bank, enligt Affärsvärlden. Swedbank anser dock inte att det är ett problem att banken valt en granskare som samtidigt granskas med anledning av en närliggande penningtvättshärva, skirver tidningen.

”Rekordstarkt resultat” av Amasten
Amastens resultat efter skatt för 2018 blev 212 miljoner kronor, vilket enligt bolagets vd är det ”särklassigt bästa i bolagets sexåriga historia”. resultatet motsvarar 1,12 kronor per aktie. Hyresintäkterna för helåret uppgick till 276 miljoner kronor, vilket var nästintill detsamma som under fjolåret. Vd Jan-Erik Höjvall siktade på ett förvaltningsresultat överstigande 50 miljoner kronor. Förvaltningsresultatet för helåret nådde inte riktigt dit men ökade till 39 miljoner kronor jämfört med 20 miljoner kronor året innan.
”Det förklaras av att våra planerade förvärv av fastigheter blev senarelagda och att det fortfarande fanns avvecklingskostnader som vi inte hade räknat med vid årets början”, skriver han i bokslutet.
Hyresintäkterna för fjärde kvartalet uppgick till 74 miljoner kronor, jämfört med 69 miljoner kronor året innan. Driftöverskottet steg till 41 miljoner kronor jämfört med 33 miljoner kronor året innan och förvaltningsresultatet ökade till 13,2 miljoner jämfört med 4,3 året innan.
De orealiserade värdeförändringarna på fastigheter summerade till 83,1 miljoner jämfört med -23,6 året innan.
Styrelsen föreslår årsstämman att ingen aktieutdelning lämnas för stamaktierna.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS