Realtid

Telia får betala 7,7 miljarder kronor i böter

Telias vd Johan Dennelind sätter med uppgörelsen punkt för ett sorgligt kapitel i Telia Companys historia, enligt hans kommentar i ett pressmeddelande.
admin
admin
Uppdaterad: 22 sep. 2017Publicerad: 22 sep. 2017

Notan för Telias korruptionsaffärer i Uzbekistan är nu klar. Telia Company har gått med på att betala sammanlagt 7,7 miljarder kronor till myndigheter i USA och Nederländerna. Telia betalade 330 miljoner dollar i mutor i Uzbekistan, enligt USA:s finansinspektion.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

"Med dagens uppgörelse sätter vi punkt för ett sorgligt kapitel i Telia Companys historia. Bolagets nuvarande styrelse och ledning har sedan 2013 arbetat hårt och ansvarsfullt för att förstå vad som gick fel, för att åtgärda brister, för att minimera risken för framtida misstag och för att stärka förtroendet hos alla våra intressenter", säger Telias vd Johan Dennelind i ett pressmeddelande.

USA:s finansinspektion (SEC) har slagit fast att Telia brutit mot amerikansk lag. Uppgörelsen har också ingåtts med den nederländska åklagarmyndigheten (OM).

"Från 2007 till åtminstone 2010 betalade Telia mutor till myndighetsföreträdare i Uzbekistan för att tillskansa sig och bedriva affärer som genererade mer än 2,5 miljarder dollar i intäkter för Telia. Inom ramen för detta mutupplägg gjorde Telia olagliga betalningar för minst 330 miljoner dollar", skriver SEC.

Den myndighetsföreträdare det handlar om är exdiktatorn Islam Karimovs dotter Gulnara Karimova.

Det har sedan tidigare stått klart att Telia kommer behöva betala ett stort bötesbelopp på grund av de mutmisstänkta miljardaffärerna i Uzbekistan. Summan i uppgörelsen med de amerikanska och nederländska myndigheterna landar på sammanlagt 965 miljoner dollar. 

Telia har tidigare reserverat ett ännu högre belopp för detta, totalt 1,45 miljarder dollar.

SEC skriver att man tagit hänsyn till att Telia har samarbetat med myndigheterna och sparkat tidigare ledning och styrelse.

Alternativet för Telia Company om bolaget inte gått med på uppgörelsen hade varit en domstolsprocess som sannolikt kunnat bli både utdragen i tid och eventuellt också mer kostsam än vad resultatet nu blev.

ANNONS

Anledningen till att Telia får betala böter till USA trots att härvan inträffat i Uzbekistan har att göra med den amerikanska lagen Foreign Corrupt Practices Act. Lagen ger det amerikanska justitiedepartementet och den amerikanska finansinspektionen långtgående jurisdiktion vid eventuella mutbrott.

Enligt Telias pressmeddelande sätter den globala uppgörelsen punkt för alla kända korruptionsrelaterade utredningar och undersökningar i Telia Company. Uppgörelsen omfattar således bolagets ansvar för det inträffade. Juridiska utredningar som riktas mot enskilda individer kopplade till affärerna påverkas inte av den och kommer fortsätta.

Telia har tidigare beslutat att sälja sin verksamhet i hela Eurasien-regionen men hela den affären är ännu inte klar.

Telia sålde tidigare i veckan hela sitt direkta innehav i den turkiska teleoperatören Turkcell för motsvarande 4,1 miljarder kronor. Man är dock fortfarande indirekt ägare till 24 procent av Turkcell via ett holdingbolag.

Turkcell och Telia är samtidigt fortfarande båda delägare i bolaget Fintur Holdings, som i sin tur äger en stor del av Telia-innehavet i Eurasien

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS