Försvarsadvokaterna kritiserar Telia-åklagarens medieutspel som de hävdar kränker deras frikända klienter och skadar "förtroendet för Åklagarmyndigheten och rättsväsendet i stort".
Telia-advokater bakom upprop till Riksåklagaren
De tidigare Telia-cheferna Olli Tuohimaa, Lars Nyberg och Tero Kivisaari frikändes nyligen även av hovrätten i det uppmärksammade mutåtalet som ursprungligen väcktes 2017. Efter domen uttalade sig chefsåklagare Kim Andrews i flera olika medier och kritiserade den svenska lagstiftningen.
Till TT sade han bland annat: ”Den här (domen) blir någon slags frikort för svenska, privata tjänstemän i internationella affärsförhållanden att betala vad som annars skulle ha varit mutor”.
Detta och andra likartade uttalanden har fått Telia-chefernas försvarsadvokater Hans Strandberg, Olle Kullinger, Stephane Pleijel, Christina Bergner och Staffan Bergqvist att reagera. I förra veckan lämnade de ett gemensamt brev till riksåklagaren.
”Att som chefsåklagare Kim Andrews, i strid med direkta uttalanden i hovrättens dom, uttala sig i media på ett sätt som utpekar Olli Tuohimaa, Lars Nyberg och Tero Kivisaari som klandervärda är direkt oprofessionellt och knappast försvarligt”, skriver advokaterna och tillägger att hans uttalanden vållat ”mycket stor skada” för de tre frikända tidigare Telia-cheferna.
”Riksåklagaren har ett ansvar för att underordnade myndighetspersoner inte på detta sätt uttalar sig kränkande om frikända personer”, tillägger advokaterna.
Försvararna skriver att två svenska domstolar nu visat att åtalet var ogrundat. De påtalar också att domstolarna gått på den linje som försvaret slog fast redan innan åtalet väcktes och som då backades upp av expertutlåtanden. Att i efterhand kritisera lagstiftningen går inte ihop menar advokaterna:
”Detta ger bilden av att Olli Tuohimaa, Lars Nyberg och Tero Kivisaari i själva verket gjorde sig skyldiga till mutbrott vid en ’verklig’ och internationell bedömning av detta begrepp. Påståendet saknar grund och som framgår av hovrättens dom brister åtalet i alla delar, såväl avseende vad som objektivt är styrkt som vid tolkningen av svensk rätt.”
De tillägger:
”Åklagaren kritiserar således inte endast den svenska mutlagstiftningen, utan även grundläggande rättssäkerhetsfrågor såsom bland annat legalitetsprincipen, principen om fri bevisvärdering samt att en gärningsbeskrivning ska vara bevisad bortom rimligt tvivel för att leda till en fällande dom.”
Riksåklagaren har ännu inte besvarat advokaternas skrift. Kim Andrews besked är att han ”ser inget värde i att kommentera”.