Realtid

Teknikföretagen: Fallande orderingång i industrin 

Mas Kinnwall, chefsekonom på Teknikföretagen. Foto: Montage/Teknikföretagen.
Olof Swahnberg
Olof Swahnberg
Uppdaterad: 10 sep. 2019Publicerad: 10 sep. 2019

Teknikföretagens konjunkturbarometer för det tredje kvartalet visar att orderingången till teknikindustrin minskar något jämfört med det andra kvartalet.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vad är huvudbudskapet i barometern?

– Det är fortfarande högt kapacitetsutnyttjande, produktionen växer fortfarande baserat på en stark orderingång under framför allt 2017, stora orderböcker betas av. Men orderingången för de stora delarna av teknikindustrin har fallande utveckling och är på den lägsta nivån sedan 2013, säger Mats Kinnwall till Realtid.

Vad innebär det för konjunkturen?

– Svensk industri har haft lite av en sweet spot, i synnerhet jämfört med Tyskland, eftersom vi haft ett antal framgångsrika företag i stora branscher som kunnat gå bättre än marknaden. Men nu ser vi tydligt att avmattningen i industrin som pågått ganska länge i världen börjar nå USA och Sverige, vilket är väntat. 

– Det är en tydlig avmattning som redan inletts. Den kommer fortsätta resten av det här året och en bit in på nästa åtminstone. 

Vad innebär det för era BNP-prognoser?

– Det är i linje med våra prognoser. Vi får en låg tillväxt i tillverkningsindustrin i år och nästa år. Vi räknar också med spridningseffekter till andra delar av ekonomin som är kopplat till industrin, till exempel konsultverksamhet. 

Teknikföretagens senaste BNP-prognos är en tillväxt på 0,9 procent i år och 1,2 procent för nästa år. 

ANNONS

Vad tror du att Riksbanken gör framöver?

– Jag har svårt att se att Riksbanken ska gå emot alla andra och höja räntan. Jag tror att i takt med att hårda data tickar in och verkligheten kryper in också hos Riksbanken tror jag att de kommer att stryka den där räntehöjningen. 

– Riksbanken känns fortfarande lite optimistisk om realekonomin och man har fortfarande en inflationsbana som ska peka uppåt. Jag tycker det känns lite orealistiskt.

Kinnwall säger att Riksbanken inte brukar göra stora revideringar mellan juli och september, vilket kan bero på att de inte har så mycket underlag till stora förändringar i prognoserna.

–  Jag tror att oktober är ett tillfälle för Riksbanken att stryka ett streck över räntehöjningen (runt årsskiftet). 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS