Realtid

"Tecken på avmattning allt tydligare"

Robert Boije, chefsekonom på SBAB.
Robert Boije, chefsekonom på SBAB.
Camilla Jonsson
Uppdaterad: 27 feb. 2019Publicerad: 27 feb. 2019

Barometerindikatorn steg till 102,4 i februari, jämfört med reviderade 102,0 föregående månad. Men det är inget som imponerar på SBAB:s chefsekonom Robert Boije.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Den enda faktor som håller uppe den samlade konjunkturindikatorn över det historiska medelvärdet är ett gott stämningsläge i tillverkningsindustrin, som rimligen hålls uppe av den historiskt mycket svaga kronan. I alla andra sektorer sjunker stämningsläget. Detta i kombination med det senaste inflationsutfallet i förra veckan, som pekade på en fortsatt mycket svag underliggande inflation trots den svaga kronan, gör att tecknen på en fortsatt svensk konjunkturförsvagning blir allt tydligare, säger Robert Boije, Chefsekonom, på SBAB.

Enligt Infront Datas prognosenkät väntade analytiker att barometerindikatorn skulle uppgå till 101,4 i februari.

– Den samlade bilden av dagens Konjunkturbarometer är att vi nu står inför en rejäl utmaning både när det gäller den fortsatta inriktningen på penningpolitiken i närtid, men även bostadspolitiken sett till det fortsatt stora behovet av bostäder, säger Robert Boije.

Tillverkningsindustrin konfidensindikator steg till 114,3 i februari, jämfört med reviderade 111,7 föregående månad (111,3). Väntat var en konfidensindikator på 109,5 enligt Infront Datas prognosenkät.

– När det gäller bostadsbyggandet ökade antalet företag som rapporterar om en otillräcklig efterfrågan. Skillnaden mellan antalet byggare som tror på ett ökat respektive minskat byggande sjönk till sin lägsta nivå på sex-sju år. Den prognos som vi la redan vid mitten av förra året om en nedgång på 30 procent i bostadsbyggandet mellan 2017 och 2019 ser tyvärr ut att besannas, säger Robert Boije.

Konsumenternas samlade förväntningar, CCI, steg till 92,5 i februari, jämfört med reviderade 92,2 föregående månad (92,0). Enligt Infront Datas prognosenkät väntades CCI ha uppgått till 93,1.

Mikroindex, som speglar hushållens syn på den egna ekonomin, sjönk till 93,7 i februari från oreviderade 94,1 i januari, medan makroindex, som speglar synen på Sveriges ekonomi, steg till 92,3 från reviderade 90,3 (90,0).

I februari väntade sig hushållen en inflationstakt på 3,5 procent om tolv månader, jämfört med 3,4 procent i föregående månads mätning.

ANNONS

Hushållens räknar med att de rörliga bostadsräntorna kommer att vara 3,18 procent om två år, månaden före låg förväntningarna på 2,78 procent.

 

 

 

 

 

 

 

ANNONS

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]