Det vore inte bara logiskt om Birgitte Bonnesen tog över permanent som vd. Det skulle vara bra för bankens stabilitet, skriver Realtid.se:s krönikör Karolina Palutko Macéus.
"Talar för att Bonnesen blir nästa vd"
Mest läst i kategorin
Göran Bronners aviserade avgång som Swedbanks finanschef är kanske lite överraskande timingmässigt, men en naturlig process. Framför allt underlättar det för rekryteringen av en ny bankvd, oavsett om det blir en intern lösning eller en extern rekrytering. Och vad är då bättre?
Bronner har haft banken som i en liten ask och styrt och haft kontroll på allt. Jag har tidigare skrivit att vem som än blir ny vd måste göra sig av med Göran Bronner. Nu är den frågan alltså löst. Förtroendeklyftan internt var oöverbryggbar efter fastighetsaffärerna. Och eftersom även Göran Bronner hade gjort den analysen och räknat ut vad som väntade honom, för eller senare, är det här ett klokt och smart drag av honom. Väl genomtänkt, så klart. Han är finansiellt solid och behöver inget fett avgångsvederlag. För honom är det viktigare att göra en ”snygg” sorti. Och kontrollera agendan. Alltså tackar han för sig. Att det är Göran Bronner i ett nötskal, skulle nog många hålla med om.
Men att han nu väljer att gå öppnar för styrelsen att verkligen fundera på vad den vill med banken. Och med tanke på den senaste tidens turbulens, kring banken och inte minst dess ordförande, är det en viktig hemläxa att göra. På kort tid byts såväl vd som finanschef som storbolagschefen, Magnus Gagner- Geeber, ut. Av de insyltade i de omskrivna fastighetsaffärerna är det nu bara den tidigare treasurychefen numera produktchefen, Jonas Eriksson, kvar.
I media har det spekulerats om möjliga vd-kandidater att ta över efter Wolf. Faktum är att den här rokaden talar för den tillförordnade vd:n Birgitte Bonnesen. Att hon blir permanent vd skulle inte bara vara logiskt, utan bra både för stabiliteten och kontinuiteten. Hon har jobbat i banken i nästan 30 år, kan den svenska bankrörelsen och har varit chef för den baltiska bankverksamheten. De två viktiga delarna i Swedbank. Hon har också erfarenhet av Swedbank Market. Det skulle skicka en viktig signal i organisationen att ge henne den rollen. Hon är omtyckt och en storfavorit internt. Sedan hon tog över efter Michael Wolf ska stämningen i koncernledningen också ha blivit mycket bättre. Även signalvärdet ut i kundkretsen skulle verka lugnande. Att det som lök på laxen skulle vara bra för banken att få en kvinnlig vd ”goes without saying”. Fast nu är det också sagt!
Och om vi nu ändå är inne på det temat. Svensk Exportkredits chef Catrin Fransson, som tidigare varit produktchef på banken har figurerat i förhandsspekulationer, men frågan är vad hon skulle kunna tillföra som inte Birgitte Bonnesen kan? Dessutom har Bonnesen som sagt den strategiskt viktiga verksamheten i Baltikum på sitt CV.
När styrelsen nu gör sin hemuppgift tror jag den ska tänka på att det blir en betydligt större utmaning att plocka in en vd externt. Det kommer kosta både tid och pengar. Det skulle rent av sägas vara ett högt spel från bankens styrelse i så fall. Göran Bronners sorti kan nämligen tära på investerarnas förtroende. För man ska komma ihåg att han varit deras favorit och bankens ankare, finansiellt. Med hård kostnadskontroll och fokus på att maximera nästa kvartal har han levererat det de vill höra. Nu är han snart borta och då behövs kontinuitet och stabilitet.
Med Anders Karlsson som ny finanschef har man en profil som delvis påminner om Bronners, vilket investerarna kommer lära sig att gilla. Så vem är han? Förutom ett par års sejour i Carnegie Investment Bank har han jobbat i Swedbank sedan 1999. I Carnegie kom han för övrigt in som ny riskchef det ödesdigra året 2008, i samband med att Mikael Ericson blev vd, strax innan Lehman Brothers imploderade och drog med sig världens finansmarknader. Han sägs ha dragit ett tungt lass den hösten och var den som blek rusade in i sittande styrelsemöte med chockbeskedet från Finansinspektionen: att det omtalade kreditengagemanget till finansmannen Maths O Sundqvist skulle bruttoredovisas (ur boken ”Det är jag som äger Carnegie” Maktspelet om Sveriges mest anrika investmentbank). Riskkapitalbolaget Altors vd och Carnegies ägare Harald Mix och SEB slogs sen om honom i en intrikat kamp innan han till slut hittade tillbaka till Swedbank.
Så om Swedbanks styrelse lyckas hålla tungan rätt i mun kan de ha sitt dream team rätt framför sig. Finansiellt står banken starkare än kanske någonsin. Och Anders Karlsson och Birgitte Bonnesen verkar redo.