Realtid

Sweco slår inte av på takten – ”Förvärv en del av vårt DNA”

Martin Aronsson. Foto: Sweco.
”Vi är långsiktigt intresserade av våra marknader. Då kan man inte antingen bara köpa väldigt billigt eller när tiderna är goda”, säger Swecos M&A-chef Martin Aronsson. Foto: Sweco.
Sverker Brundin
Uppdaterad: 04 mars 2020Publicerad: 04 mars 2020

Konsultjätten Sweco fortsätter sin förvärvsresa som om ingen coronaoro fanns – det senaste förvärvet skedde i måndags.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Mitt i värsta börsturbulensen slog Sweco i måndags till och köpte danska Kant Arkitekter. Veckan innan gick Stockhomsbörsens breda index OMXPI ned nästan 12 procent. Den här veckan har turbulensen fortsatt, även om börsen nu är på plus.

– Förvärv är en del av vårt DNA. De senaste 15 åren har vi köpt över 100 bolag. Vi ser ingen annan riktning under 2020, säger Martin Aronsson, direktör för strategi och företagsförvärv på Sweco.

Historiskt har Sweco köpt fem-tio bolag om året och Martin Aronsson ser ingen avvikelse för i år, trots de nu betydligt oroligare tiderna. 

– Vi är ju långsiktigt intresserade av våra marknader. Då kan man inte antingen bara köpa väldigt billigt eller när det går bra. Vi letar bolag som passar in och köper när viljan finns från båda parter att göra en affär. Vi går fortfarande bra som bolag och och har finansiellt utrymme för fortsatta förvärv. Man kan spekulera i att det blir lägre värderingar vid sämre tider. Men vi bedömer varje affär utifrån sin egen merit. Vi gör förvärv även i nedåtgående marknader.

Men ni måste väl också drabbas om coronakrisen leder till sämre konjunktur?
– Vi som alla andra är beroende av den generella utvecklingen på marknaden. Men stora teknikkonsultbolag som vi har även kontracykliska delar. Ett exempel är infstrastruktur. Regeringar spenderar på den typen av projekt i sämre tider. 

Kant Arkitekter räknas som mindre, eller medelstort, med 75 anställda och en omsättning på motsvarande 127 miljoner svenska kronor för 2018. Martin Aronsson avslöjar inte vad Sweco betalade.

– Vi vill inte gå in på enskilda värderingar. Det var attraktivt att köpa eftersom det breddar vår bas av arkitekter i Danmark. Inom Köpenhamnsregionen är vi sedan tidigare främst starka inom privata kunder. Nu får vi också tillgång till den offentliga sektorn och får ett mycket starkare fotfäste i Danmark. Det här är en bra kompetensbreddning. 

– Eftersom vi en gång i tiden började som arkitektfirma ligger också arkitekter oss väldigt varmt om hjärtat.

ANNONS

Sweco skapades genom att arkitektkontoret FFNS – grundat 1958 – köpte upp konsultbolag, däribland anrika VBB 1997.

Förvärvet av Kant Arkitekter är det andra för i år. I januari köpte Sweco det belgiska konsultföretaget Talboom Group med 110 medarbetare, främst verksamt inom läkemedels- och infrastrukturbranscherna.

Den nordiska marknaden var huvudfokus för förvärv ända fram till köpet av 6 000 personer starka nederländska konsultföretaget Grontmij 2015. Ett syftet med det förvärvet var att bredda exponeringen till nya marknader.

– Nu letar vi inte efter nya marknader men i de marknader där vi är letar vi tilläggsförvärv.

Sweco är organiserat efter åtta geografiska huvudmarknader – Sverige, Finland, Norge, Danmark, Nederländerna, Belgien, Storbritannien samt Tyskland och Centraleuropa.

– En av våra huvudsakliga strategier är att vi vill vara en av de ledande aktörerna på våra marknader med ett multidiciplinärt erbjudande. Då är det lättare att attrahera de bästa medarbetarna, få tillgång till de bästa projekteten, och att med större skala få bättre lönsamhet.

För närvarande är Sweco topp tre i sex av åtta huvudmarknader. Sweco är öppet för förvärv på samtliga. 

– Exempelvis Storbritannien är en enorm marknad och vi har en ganska liten position. För att långsiktigt kunna bli marknadsledare behöver vi förvärva bolag.

ANNONS

Det som framför allt avgör förvärv är att det finns en stabil organisation som klarar att integrera ett nytt bolag. Faktorer som konjunktur, värdering på marknaden och så vidare påverkar, men framför allt vill Sweco arbeta långsiktigt. 

– Egentligen är det främst skillnad på storleken på bolagen än på de olika marknaderna. Ibland kan det se dyrt ut per huvud medan priset är lägre sett till intjäning. Multiplar på lönsamhet är ofta högre på större än mindre bolag. Och skillnaden i värderingsmultiplar är generellt mycket större i de mindre bolagen.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sverker Brundin
Sverker Brundin
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]