Realtid

Sverige utklassar på jämställdhet

”Att redovisa data öppet är det första steget mot att säkra jämställdhet mellan könen” säger Diana van Maasdijk på Equileap.Foto: Equileap.
admin
admin
Uppdaterad: 14 maj 2020Publicerad: 14 maj 2020

Holländska Equileap mäter varje år 19 olika jämställdhetsfaktorer i över 3 500 företag och får på så sätt fram ett index. Årets resultat visar att europeiska bolag globalt utklassar på jämställdhetsområdet. 75 procent av de bolag som delar med sig av löneinformation segmenterad på kön är till exempel europeiska. Faktorer som betald föräldraledighet och andra välfärdsförmåner hjälper i hög grad till att stärka jämställdheten i Europa som också har den högsta andelen kvinnor på alla nivåer i företagen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det betalar sig, även under coronakrisen. De 100 bästa företagen i Equileaps mätning uppvisar till exempel en årlig överavkastning på 4,4 procent under perioden den 1 januari 2018 till den 1 april 2020.

– Våra kunder använder redan Equileaps ranking som kriterium för att bedöma företag i sin investeringsprocess. Våra data kan användas antingen för att utvärdera företag i en befintlig portfölj, för att bygga en könsviktad produkt eller för att förvalta investeringar samt för att samverka med och påverka företag som du äger, säger Equileaps vd Diana van Maasdijk.

Jämställda bolag utklassar snittet. Källa: Equileap.

Svenska företag är representerade via OMXS30 och de sticker ut ordentligt i Equileaps index. 

– Sverige utklassar de flesta andra länder. Några få undantag är flexibla arbetsvillkor och att publicera policyer för att motverka sexuella trakasserier, säger Diana van Maasdijk.

Equileap trycker på för att få företag att bli mer öppna och bättre på att redovisa vad de gör. Ett exempel är könsindelad lönestatistik. Av företagen på OMXS30 har majoriteten, 68 procent, inte den informationen.

– Att redovisa data öppet är det första steget mot att säkra jämställdhet mellan könen. Det är bara då det går att åstadkomma verklig förändring eftersom företag då jämför sig med varandra och individer använder informationen för att välja sin nästa arbetsgivare, säger Diana van Maasdijk.

Om man tittar specifikt på finanssektorn är branschen generellt dålig på jämställdhet mellan könen. 

ANNONS

– Men några av de som presterar allra bäst globalt är företag från finansbranschen, säger Diana van Maasdijk.

Typiskt sett har däremot kvinnor i finanssektorn svårt att nå den absoluta toppen.

Mäter ni även hur företagen jobbar med fördelning av ålder, etnicitet och social bakgrund?
– Vi erbjuder än så länge inte den typen av data men vi ser ett ökat intresse för det, säger Diana van Maasdijk.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS