Årets inflöde har däremot saktat ner och grannarna Norge och Danmark har tagit en större bit av kakan, enligt en färst undersökning.
Sverige lockar mest PE-kapital i Norden
Mest läst i kategorin
Norden fortsätter att locka många utländska riskkapitalinvesterare och har etablerat sig som ett av de starkaste områdena i Europa bland internationella PE-firmor. Det är Sverige som driver den tillväxten och som intagit en ledarposition när det gäller hur mycket kapital som kommit in i landet samt hur många affärer som gjorts de senaste tio åren, enligt en färsk rapport från S&P Global Market Intelligence.
Under tio års tid har globala investerare gått in med 46,8 miljarder euro i svenska bolag över 1.950 affärer, vilket är nästan det dubbla jämfört med Norge som kommer på andra plats med 27 miljarder euro.
Förra året tog den svenska marknaden 56 procent av regionens totala kapitalinflöde. Norge är konsekvent näst störst när det gäller inflöde av internationellt riskkapital, enligt rapporten.
Av rapportens siffror att döma är Danmark en något mer svängig marknad när det gäller utländskt intresse. Under 2014 steg investeringarna med 216 procent till 4,4 miljarder euro jämfört med året innan, men föll sedan med 67 procent till 1,5 miljarder euro förra året.
Siffror för 2016 visar också att inflödet av utländskt riskkapital till svenska bolag minskat något i år och det framför allt i Sverige.
Trots det ser S&P Global Market Intelligence starkt momentum för just it-sektorn samt investeringar i tidigt skede, venture capital.
Hittills i år är det just it-segmentet som får mest aktivitet; det har blivit 58 affärer i sektorn vilket motsvarar 41 procent av all aktivitet 2016. Det är ett tema som fortsätter från förra året, när globala PE-investerare gick in med 2,7 miljarder euro i nordiska it-bolag, framgår det av rapporten.
När det gäller var nordiska riskkapitalbolag gillar att investera i hamnar hemmamarknaderna föga förvånande i topp. Därefter är det Nordamerika och Storbritannien som gäller och det är en trend som fortsatt även i år.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.