Sverige sticker ut negativt i jämförelse med andra nordiska länder, med stor kritik mot landets krisberedskap och hur myndigheterna hanterat pandemin.
Sverige i botten av nordisk mätning om välfärd och coronahantering
Mest läst i kategorin
SEB:s Välfärdsbarometer 2021 har undersökt medborgarnas inställning till hur pandemin hanterats i Norden.
I Sverige finns främst kritik mot att för lite fokus ägnats åt att minska smittan och för mycket åt ekonomiska och sociala faktorer. I Norge och Danmark är mönstret det omvända, medan det i Finland finns utbredd kritik av båda slagen. Det framgår av ett pressmeddelande från SEB.
Trots att pandemin har inneburit en enorm påfrestning på sjukvården har Vårdkvalitetsindex ökat för samtliga nordiska länder. Förväntningarna på den egna ekonomiska framtiden är också fortsatt höga, även om många tror att landets ekonomi kan påverkas mer negativt av pandemin.
– Ett högt Sjukvårdsindex och höga förväntningar på den egna inkomsten kan tolkas som att de underliggande systemen för infrastruktur, distansarbete, sjukvård och samhällsekonomi uppfattas fungera väl. Samtidigt är kritiken mot Sveriges coronastrategi utbredd, säger SEB:s Privatekonom Jens Magnusson i en presskommentar.
Ytterligare ett område Välfärdsbarometern har följt över tid är synen på pensionerna. Gapet mellan förväntad och önskad pension är det största som uppmätts i Välfärdsbarometern. Två av tre tror inte att pensionen kommer räcka till för att uppnå en önskvärd ekonomisk standard.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.