Sverige övertar förstaplatsen från Storbritannien samtidigt som värdet av hela det europeiska ekosystemet för teknikbolag fördubblats de senaste 12 månaderna, detta enligt en ny rapport från GP Bullhound.
Sverige har de högst värderade teknikbolagen i Europa
Mest läst i kategorin
Tack vare kraftiga värdeökningar för bolag som Klarna, Spotify och Evolution Gaming tar Sverige för första gången över förstaplatsen på lista över de högst värderade europeiska teknikbolagen, enligt en ny rapport från investeringsbolaget GP Bullhound.
Det totala värdet av de svenska teknikbolagen uppgick till 151 miljarder dollar per den 12 maj 2021. Värdet för tvåan Storbritannien uppgick till 149 miljarder dollar. Tyskland ligger på tredje plats med 119 miljarder dollar, följt av Israel och Nederländerna med båda teknikbolag värderade till totalt cirka 90 miljarder dollar.
Klarna stod tillsammans med Spotify och Evolution Gaming för 73 procent av det totala värdet av de svenska teknikbolagen per den 12 maj.
Enligt Carl Wessberg, partner på GP Bullhound, behöver svenska bolag skala upp internationellt tidigt vilket delvis förklarar deras framgång. Men även nätverkseffekter kan spela roll.
– Många snabbväxande spännande techbolag idag har startats av grundare som tidigare arbetat på Spotify, Klarna, Skype, iZettle med flera. Den inspiration och de nätverkseffekter som kommer ur detta skall nog inte underskattas, säger han i en skriftlig kommentar.
Det europeiska ekosystemet för teknikbolag är i sin helhet värt 801 miljarder dollar, vilket motsvarar en nära fördubbling under de senaste 12 månaderna.
Per den 12 maj hade det tillkommit i Europa 52 nya unicorns, det vill säga bolag som värderas till över 1 miljard dollar, sedan GB Bullhounds förra rapport. Det motsvarar 60 procent fler nya unicorns jämfört med GP Bullhounds rapport för 2020. Dessa har ett sammanlagt värde på 94 miljarder dollar.
Sammanlagt finns 166 unicorns och 18 decacorns in Europa. Sverige står för 13 unicorns, vilket kan jämföras med 37 i Storbritannien, ledaren sett till antalet unicorns.
Tillgång till kapital har inte varit ett problem för europeiska teknikbolag under pandemin.
– Det är en kombination av historiskt låga räntor och därför stora mängder kapital som söker avkastning, samt en självförstärkande företeelse där snabbväxande techbolag gång på gång de senaste åren har visat sig driva värdetillväxt och därmed fin avkastning för investerare. Pandemin har snabbat på digitaliseringen i många sektorer, och eventuellt har intresset för sparande och investeringar ökat generellt. Vad gäller specifikt institutionellt tillväxtkapital har detta legat på rekordnivåer i flera år, så möjligheterna att finansiera snabb tillväxt för europeiska tech-entreprenörer är mycket goda, säger Carl Wessberg.
Hela rapporten finns att ladda ner här >> http://bit.ly/GPBullhoundTitansofTech2021
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.