Realtid

Svenskars aktieförmögenhet minskade

Realtid.se
Uppdaterad: 01 mars 2018Publicerad: 01 mars 2018

Svenska aktier värderades till totalt 6.997 miljarder kronor i årsskiftet – en nedgång med 60 miljarder under andra halvåret 2017. Samtidigt ökade antalet noterade bolag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Aktieförmögenheten – värdet av de noterade bolagen på svenska marknadsplatser – sjönk med 60 miljarder kronor under andra halvåret 2017 och uppgick till 6.997 miljarder vid utgången av december. Stockholmsbörsen föll, enligt Affärsvärldens generalindex, med 1,5 procent under perioden.

Utlandssektorns andel av aktieägandet på de svenska marknadsplatserna ökade – samtidigt som hushållens och investeringsfonders andelar minskade. Utlandssektorns marknadsvärderade aktietillgångar utgjorde 41 procent av tillgångarna totalt, en ökning med 1,2 procentenheter sedan utgången av juni.

I utlandssektorn ingår förutom utländska bolag och privatpersoner, svenskar bosatta utomlands samt svenskar bosatta i Sverige som handlar via utländsk förvaltare. De största ägarländerna var Sverige följt av USA och Storbritannien. USA äger en tredjedel av utlandssektorns aktietillgångar följt av Storbritannien som äger nära en fjärdedel.

Hushållssektorns andel av aktier i svenska bolag sjönk med 0,4 procentenheter till 11,2 procent under andra halvåret av 2017 – och värderades till 781 miljarder kronor vid utgången av året.

Ägandet var fortsatt skevt fördelat över befolkningen. Kvinnor ägde bara runt en tredjedel av aktierna. Och de äldre var överrepresenterade både bland kvinnor och män.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Realtid.se
Realtid.se
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]