Realtid

Svenskar är heta framtidsnamn i riskkapitalbranschen

Nordic Capitals Emil Andersson och Daniel Berglund pekas ut som kommande stjärnor i den heta och transaktionsintensiva riskkapitalbranschen där bolag köps, utvecklas och växer och sedan säljs vidare till nya ägare.
Margaret von Platen
Uppdaterad: 23 okt. 2018Publicerad: 23 okt. 2018

(Uppdaterad) Den brittiska branchtidskriften Realdeals har placerat Nordic Capitals Emil Andersson och Daniel Berglund på listan som pekar ut de hetaste framtidsnamnen i riskkapitalbranschen. ”Future 40 top emerging private equity dealmakers”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Emil Andersson är 35 år och gick på Handelshögskolan och jobbade på McKinsey innan han kom till Nordic Capitas rådgivningsbolag l 2010.

Han fick omnämnandet för sitt arbete med fortsättningsfonden CV1. Det är den största riskkapitalaffären hittills av sitt slag som någonsin gjorts på andrahandsmarknaden i Europa, och som Realtid.se rapporterat om i flera artiklar.

I storaffären lyftes nio bolag värderade till 25 miljarder kronor över till en ny fond, Nordic Capital Continuation Vehicle. Innehavsperioden har förlängst med upp till fem år.

Det var en komplex affär med flera hundra aktörer som var inne i det virtuella rummet samtidigt och till exempel diskuterade juridiska och ekonomiska frågor. 

– Det tog mycket tid och energi och var banbrytande. Svårast var att ta hänsyn till alla våra investerares olika intressen. Det fanns närmare hundra i fonden, säger Emil Andersson.

Daniel Berglund med titeln principal, vilket innebär att nästa steg är att han kan bli partner, har arbetat med de båda betalbolagen Bambora och Trustly. 

Det är andra gången Daniel Berglund hamnar på listan för de 40 bästa dealmakers. Begreppet dealmaker innefattar att både ta initiativet till och rådge fonden i genomförandet av en transaktion i riskkapitalbranschen. Daniel Berglund har bland annat blivit omnämnd för skapandet av Bambora och försäljningen av samma bolag till franska Ingenico 2017.  
 
– Den största utmaning var alla förvärven som behövde göras för att skapa Bambora. Och även att lyckas köpa Trustly där vi hade konkurrens av många techbolag från Silicon Valley. Vi la fyra år på att lära känna bolaget. Ledningen som ägde en stor del av bolaget valde oss, säger Daniel Berglund.

Han är 36 år gammal och har samma bakgrund som Emil Andersson: Handelshögskolan och en konsultfirma, denna gång Bain&Company. Han har arbetat nio år på Nordic Capitals rådgivningsbolag.

ANNONS

Är det inte svårt att arbeta med dessa bolag utan att vara ingenjör?

– Vi ska inte vara med och koda. Vi ska förstå hur man skalar upp bolagen. Det handlar mer om affärsmannaskap.

När det gäller framtiden så tror de båda att private equity kommer fortsätta spela en stor roll i samhället när det gäller att utveckla företag och addera värde med den innovationskraft, kapital och kompetens som finns i branschen.

Nu väntar prisutdelningen på Londonhotellet Grosvenor House i december. 

Som så ofta vid olika branschutmärkelser bygger listan att riskkapitalbolagen själva skickar in förslag och nomineringar till tävlingens arrangör, i det här fallet tidskriften Realdeals – en brittisk branschtidning om och för riskkapitalbranschen. 

På årets topplista återfinns också en tredje svensk, Henrik Nordman från Bridgepoint Development Capital.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS