En ny undersökning visar att så många som sex av tio svenska småsparare investerar via digitala plattformar.
Svenskar mest investeringssugna i Skandinavien – fonder och aktier populära
Så många som 63 procent av männen och 58,6 procent av kvinnorna i Sverige, sammanlagt 61,1 procent, investerar idag via digitala investeringsplattformar, exempelvis eToro, Savr eller Avanza. Detta kan jämföras med endast 28,8 procent av småspararna i Norge och 32,9 procent i Danmark som investerar via digitala plattformar. Andelen som investerar i Sverige är även förhållandevis hög i jämförelse med det globala snittet och även andelen kvinnor som sparar långt över snittet. Detta enligt en ny nordisk undersökning, som genomförts på uppdrag av handelsplattformen eToro.
Svenskar sparar dessutom mest i fonder i Skandinavien. Totalt investerar 68,9 procent av svenskarna i fonder, i jämförelse med 34,7 procent i Norge respektive 22,8 procent i Danmark. Samma trend gäller även aktiesparande med 72,1 procent av svenskarna som investerar i aktier jämfört med 42,7 procent i Norge och 54,2 procent i Danmark.
Svenskarna investerar främst för att de tycker att de är kul att investera (43,8 procent) och med målet att bli ekonomiskt oberoende (46,5 procent).
– Den generella småspararen är idag mycket mer aktiv i sitt sparande än för bara fem år sedan. Att allt fler söker sig till digitala investeringsplattformar tyder på en ökad kostnadsmedvetenhet och ansvarstagande över sitt eget sparande, säger Ben Laidler, Global Markets Strategist på eToro.
Att småspararna väljer att förvalta över sina investeringar själva med hjälp av digitala plattformar innebär samtidigt att alltfler väljer bort personliga förmögenhetsförvaltare eller finansiella rådgivare. Enligt undersökningen investerar idag enbart 8 procent av svenskarna investerar via traditionella investeringsrådgivare, fortsätter han.
Samtidigt är svenskarna minst nöjda med sin privatekonomi i Norden med enbart 9,7 procent av svenskarna som säger sig vara ”mycket nöjda” med sin privatekonomi och 22,5 procent som säger sig vara missnöjda eller väldigt missnöjda med sin privatekonomi. Motsvarande siffror är 17,2 procent respektive 15,6 procent i Danmark och 12,3 procent respektive 22,7 procent i Norge.