Realtid

Svenska Normative tar in 100 miljoner – Chris Sacca med bland investerararna

Normative, Kristian Rönn, Chris Sacca
"Just nu råder anarki. Väldigt få företag gör klimatberäkningar, alla räknar på olika sätt och de flesta räknar bara på vissa CO2-källor. Det inbjuder till ”greenwashing”, säger Normatives grundare och vd Kristian Rönn.
Annelie Östlund
Uppdaterad: 06 okt. 2021Publicerad: 06 okt. 2021

Svenska start up-bolaget Normative, som hjälper stora företag att minimera koldioxidutsläpp, tar in 100 miljoner kronor i en ny finansieringsrunda. Bland investerarna finns två av Europas största klimatfonder och legendariske investeraren Chris Sacca, känd från amerikanska business reality-showen Shark Tank. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Normative – med grundaren och vd Kristian Rönn i spetsen – har utvecklat ett verktyg som räknar ut företags totala koldioxidutsläpp. Det går till så att företaget laddar upp sin bokföring och data från ekonomisystemen mot Normatives plattform. Verktyget räknar sedan ut hur mycket som spenderats på el, bränsle, uppvärmning av kontor, inköp av varor, tjänster och så vidare. 

– De flesta företag som mäter koldioxidutsläpp räknar bara på det som är enkelt att räkna på – som användningen av elektricitet eller affärsresor. Det brukar motsvara mellan 10 och 15 procent av de totala utsläppen. Vårt verktyg beräknar ett företags totala koldioxidutsläpp – så att de sedan kan reducera utsläppen, säger Kristian Rönn.  

Normatives ”emission accounting engine” har lockat en rad prominenta investerare. När bolaget nyligen reste 10 miljoner euro i en finansieringsrunda klev två av Europas största klimatfonder, 2150 och ETF Partners, in som nya aktieägare.  

Chris Sacca, NormativeChris Sacca.

Gick in i Twitter och Uber

Deltog i rundan gjorde även existerande investerare som Chris Sacca – känd från amerikanska business reality-showen Shark Tank. Sacca är också känd för att tidigt ha gått in i bolag som Twitter och Uber.  

I augusti meddelade Chris Sacca att hans klimatinvesteringsfond Lowercarbon Capital precis hade rest 800 miljoner dollar. Att pengarna togs in i samband med en värmebölja utan motstycke i USA samtidigt som omfattande skogsbränder skakade delstaterna Kalifornien, Oregon och Washington i västra USA, underlättade sannolikt insamlandet, har Chris Sacca konstaterat i ett pressmeddelande.  

Andra investerarna i Normative är svenska riskkapitalbolaget Luminar Ventures och danska riskkapitalbolaget ByFounders.  

ANNONS

Byfounders, som lanserade en första fond på cirka 1 miljard kronor 2019, backas i sin tur upp av en rad kända entreprenörer och investerare. Däribland serieentreprenören Louise Fritjofsson, Skype- och Atomico-grundaren Niklas Zennström samt nordiska techprofilen Peter Holten Mühlmann som grundade Trustpilot.  

Google.org sponsrar

De rykande färska miljonerna som restes i senaste finansieringsrundan ska Normative använda till att expandera verksamheten och göra verktyget tillgängligt – gratis – för mindre bolag. 

– Vi har framför allt jobbat med större företag. Men nu kommer vi att släppa verktyget till mindre bolag, säger Kristian Rönn. 

Detta görs i samarbete med bland annat FN:s Race to Zero-kampanj, brittiska regeringen och The Exponential Roadmap Initiative inför FN:s klimatkonferensen i Glasgow, COP26.  

”Just nu råder anarki. Väldigt få företag gör klimatberäkningar, alla räknar på olika sätt och de flesta räknar bara på vissa CO2-källor. Det inbjuder till ”greenwashing”.

Ovan nämnda samarbetspartners sponsrar dock inte Normatives initiativ vad gäller att upplåta verktyget gratis till mindre bolag. Det gör däremot Google.org – Googles ”filantropi-del”. 

– Google.org hjälper till med både pengar och ingenjörs-talanger. De har skickat över tolv personer som på heltid ska arbeta tillsammans med vårt team på Normative.  

ANNONS

Kristian Rönns ambition är att beräkning av företags koldioxidutsläpp ska standardiseras och bli obligatoriskt runt om i världen.  

– Just nu råder anarki. Väldigt få företag gör klimatberäkningar, alla räknar på olika sätt och de flesta räknar bara på vissa CO2-källor. Det inbjuder till ”greenwashing”, säger Kristian Rönn och fortsätter:  

– Det värsta av allt är företag som gör dåliga beräkningar och sedan köper så kallade offset-tjänster – de betalar andra för att plantera träd. Och sedan påstår man kanske att man är ”klimatpositiv”. Men EU-studie efter EU-studie visar att dessa trädplanteringar som ska kompensera för utsläpp inte är effektiva. Det är mycket fusk och det behöver företagen som köper tjänsten inte nödvändigtvis vara medvetna om. 

Själv är Kristian Rönn stark anhängare av konceptet Net Zero.  

– Det innebär att du startar med att reducera dina egna utsläpp. Och finns det vissa utsläppskällor som du inte kan reducera, kan det vara värt att investera i någon slags offset-tjänst. Men som regel kan du inte betala någon annan för att ”ta bort” dina utsläpp.  

Innan Kristian Rönn startade Normative arbetade han som analytiker vid Future of Humanity Institute vid Oxford University. Institutetet forskar kring globala risker – exempelvis klimatförändringar, kollaps i ekosystem, risker med AI och nanoteknologi – och hur dessa kan mitigeras. 

–Det var oerhört spännande, men jag lämnade Humanity Institute för att det här med beräkningar av risker inte bara kan vara en akademisk exercis. Beräkningar av koldioxidutsläpp måste ut till företagen som faktiskt står för utsläppen.  

 

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Östlund
Annelie Östlund
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]