Investeringssparkontot har seglat upp som den mest fördelaktiga sparformen bland småsparare – och allt fler miljonbelopp sparas på dessa konton. Nu visar Realtids genomgång att Sveriges regler är Nordens mest förmånliga.
Svenska ISK-regler mest förmånliga: ”Bleka kopior i övriga Norden”
Mest läst i kategorin
Hälften av alla svenskar sparar på ISK-konton, en sparform som i dagarna fyller tio år. Med draghjälp från Investor och Volvo har ISK och annat sparande skapat tusentals nya miljonärer.
Realtids genomgång visar nu att Sverige har Nordens mest förmånliga ISK-regler, följt av Norge. I Sverige är skattenivån kopplad till statslåneräntan och för närvarande är den faktiska skatten 0,375 procent av kapitalunderlaget.
– Sverige har helt klart bäst villkor. Billigast, enklast. ISK är faktiskt en briljant lösning i all sin enkelhet. De övriga nordiska ländernas lösningar framstår som blott bleka kopior av originalet. Det är tydligt att de är politiska kompromisser. Det finns delar som kan vara bra men de överskuggas av den klart sämre helheten, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, till Realtid.
I Norge finns Aksjesparekonto som, likt svenska ISK, erbjuder skattefria omplaceringar. Skatten tas istället ut när pengarna tas ut från kontot, då med 32 procent. Dessutom har Norge förmögenhetsskatt, och för sådan beskattning måste aktier på Aksjesparekontot tas upp till 65 procent av marknadsvärdet.
Finland har ett system som liknar Norges, förutom att landet inte har förmögenhetsbeskattning. Dessutom får man placera högst 50.000 Euro på det så kallade Aktiesparkontot. Om pengarna tas ut från kontot beskattas kapitalinkomsten med 30 procent upp till 30.000 Euro och 34 procent utöver det. Privatpersoner får bara ha ett aktiesparkonto per person och den som händelsevis skulle bli påkommen med flera konton straffas med en sanktionsavgift på 10 Euro per dag.
Danmark har, likt Finland, också ett tak för vad man får placera på Aktiesparekonton, nämligen 102.300 danska kronor. Det är bara tillåtet att ha ett konto per person och skatten är 17 procent på avkastningen – varje år.
– Det är enkelheten som är det vackra med ISK i Sverige. Ska man krångla till det med olika typer av regler så kommer det få en hämmande effekt. Sparande kan vara nog så komplicerat som det är, och då behöver man inte en massa komplicerade skatteregler också, säger Joakim Bornold.
Just nu pågår en debatt i Sverige där finansminister Mikael Damberg flaggat upp för höjd skatt för de rika och ISK har därmed hamnat i skottgluggen. Frågan om vem som egentligen är rik har engagerat Realtids läsare så till den grad att vi bad en docent i etik att ge svar. Även Joakim Bornold sållar sig till de som vill låta ISK vara kvar som det är.
– ISK är en statlig uppmuntran som räcker gott. Sparandet är på rekordhöga nivåer och hushållens förmögenheter växer fort tack vara en hög andel aktier i sparandet. Problemet är att regeringen vill förstöra festen genom skattehöjningar, tak på insättningar och liknande, säger Joakim Bornold.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.