Värdet på gränsöversskridande storaffärer steg med 14 procent, samtidigt som det totala värdet sjönk på grund av en övergripande marknadsoro, enligt en ny rapport. I Sverige var antalet transaktioner färre under det första kvartalet – men värdena betydligt högre.
Svenska förvärv för 125 miljarder kronor
Mest läst i kategorin
Det första kvartalets företagsaffärer globalt visar att trenden från föregående kvartal med så kallade "mega deals" håller i sig.
Värdet på de gränsöverskridande affärerna steg med 14 procent jämfört med föregående kvartal förra året och det var framför allt kinesiska investeringar inom EU och Nordamerika som bidrog till att bibehålla stabiliteten, enligt advokatbyrån Baker & McKenzies senaste Cross Border M&A-index.
– Många av våra klienter blir allt mer positiva till att genomföra mellanstora till mycket stora affärer som omfattar flera jurisdiktioner. Anledningen är bland annat att de vill utveckla uthållig konkurrenskraft över de geografiska gränserna, säger Anders Fast, delägare på advokatbyrån Baker & McKenzie.
Kinesiska investerare intresse var störst inom kemi-, konsument-, och företagstjänstesektorn och värdet på investeringarna uppgick till 83,2 miljarder dollar fördelat på 84 transaktioner. Den största affären var statliga ChemChinas förvärv av schweiziska Syngenta för 45,8 miljarder dollar.
Nordamerikanska investerare genomförde fler affärer än kinesiska men det totala värdet blev betydligt mindre och uppgick till 47,1 miljarder dollar. Den svaga euron och låga europeiska fastighetspriser lockade även latinamerikanska bolag till att göra storaffärer, där några av de större var förvärv av ett spanskt byggföretag respektive en spansk mäklarfirma, enligt Baker & McKenzies Cross Border M&A-index.
Gränsöverskridande mega deals som involverade svenska företag ökade under det första kvartalet jämfört med föregående period 2015. Mylans bud på Meda för 9,9 miljarder dollar, Nordic Capitals investering i eResearch Technology och EQT:s bud på Kuoni Travels var de största affärerna.
– Totalt var svenska företag inblandade i 75 transaktioner till ett värde av 15,4 miljarder USD under årets första kvartal. Motsvarande siffror för första kvartalet 2015 var 78 transaktioner till ett värde av 10,5 miljarder USD. Svenska köpare tittade främst på förvärv på de danska, finska och amerikanska marknaderna och särskilt på företag inom mjukvaru- och fritidssektorn. Utländska köpare var främst intresserade av svenska företag inom industri- och tjänstesektorn, säger Anders Fast.
Trots att kvartalet var stabilt och värdet steg så minskade dock antalet transaktioner med 10 procent jämfört med förra året. Den svajiga globala ekonomin uppges vara den främsta orsaken, där investerare visar fortsatt oro över Kinas svaga tillväxt, de volatila aktiemarknaderna, nedgången i råvarupriser och nu även tampas med en eventuell Brexit.