Realtid

Svenska fintechbolag står starka i krisen

Olof Ehrs
Uppdaterad: 16 juni 2020Publicerad: 16 juni 2020

Enligt ny rapport från Swedish Fintech Association upplever 63 procent av de svarande fintech-bolagen positiva effekter av coronakrisen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den svenska fintech-scenen står sig stark under krisen, det är huvudbudskapet i Swedish Fintech Associations senaste undersökning som publicerades under tisdagen.

Flera företag uppger däremot att det råder svårigheter att dra in nytt kapital samt att de statliga stödprogrammen är dåligt anpassade för de mindre teknikdrivna företagen. Att många investerare tagit ett steg tillbaka och avvaktar det ekonomiskt osäkra läget har drabbat företag som söker nytt kapital.

“SweFinTech har tidigare i krisen varnat för att de stödåtgärder regeringen utlyst inte nått ut till startup-sektorn. Exempelvis har reglerna för permitteringar varit snåriga och främst anpassade för traditionella affärsmodeller. Inom fintech har 72 procent av bolagen inte använt sig av permitteringsstödet av olika skäl”, skriver Sweden Fintech Association.

Av de tillfrågade fintech-bolagen uppger 93 procent att de har påverkats av coronakrisen. Krisen har påskyndat digitaliseringen i många branschen vilket för de svenska fintech-bolagen medför något positivt.

“Coronapandemin och dess konsekvenser har haft stora effekter på svenskt näringsliv, så även fintech-branschen. SweFintech kan nu rapportera om att fintech-branschen också påverkats av krisen, men att det inte genomgående är negativa effekter”, skriver de i rapporten.

Uppåt 63 procent av de svarande upplever positiva effekter av coronakrisen. Ett ökat fokus på fintech-bolagens tjänster samt den det ökade fokuset på digitalisering nämns som drivkrafter.

”Fintech-branschen är digital och skalbar och ser ut att klara krisen bra. Branschen kommer fortsätta skapa billigare och mer konsumentvänliga produkter och har potential för många arbetstillfällen framöver”, säger Erika Eliasson, ordförande Swedish Fintech Association, i en kommentar.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Olof Ehrs
Olof Ehrs
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]