Realtid

"Svenska fintechbolag är lågt värderade"

Johan Lundberg, vd NTF Ventures, och Stefan Alexandersson, vd Collector.
admin
admin
Uppdaterad: 07 apr. 2016Publicerad: 07 apr. 2016

Realtid.se berättade på torsdag morgon att nischbanken Collector, med huvudkontor i Göteborg, startar bolag med NFT Venture. Tillsammans har de upprättat fonden Collector Ventures som banken avsatt 100 miljoner kronor i för investeringar i fintech.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

NFT ska leta fintech-bolag åt banken och totalt besöka 900 företag i främst Sverige och Finland. Målet är att investera i mellan 10-20 startups på två års sikt.

Är det ett stort risktagande?

– Vi som driver Collector är inga tjänstemän utan äger bolaget gemensamt. Så vi är rätt så fega. Men  hela sättet att konsumera finansiella tjänster på förändras så pass mycket att vi måste ta en kommersiell risk. Samtidigt kommer vi och NFT vara extremt kräsna, säger bankens vd Stefan Alexandersson.

NFT Ventures bildades 2014 med kapital från Bonnier News som bland annat äger Dagens Industri. NFT:s första fond innehöll 200 miljoner kronor och cirka hälften av de pengarna har hittills investerats i 17 bolag, däribland Toborrow, Tessin, Lånbyte och Pensionskraft.

– Collector är en extremt intressant partner som är mycket innovativ vad gäller digitaliseringsprocessen, säger NFT:s vd Johan Lundberg.

Hur stora poster ska ni ta i bolagen?

– Vi har som ambition att bli storägare, men låta entreprenören som driver bolaget fortsätta göra det, säger Lundberg.

Sverige i allmänhet och Stockholm i synnerhet ligger i framkant inom fintech. Men enligt Lundberg är även Finland högintressant.

ANNONS

– Finland är mycket starkare på back end-sidan, medan Sverige generellt är bättre på front end och kundsidan, säger han och fortsätter:

– I spåren av Nokia har det fötts många idéer och tankar på andra sidan Östersjön. Vi startade en ny fond i Finland tillsammans med Bonniers i januari och det vi ser är att svenska och finska bolag kan lära sig mycket av varandra.

I USA värderas många techbolag ned. Ser du risker för en bubbla?

– Banker investerar i genomsnitt totalt cirka 4 procent i nästa generations it-lösningar så jag ser ingen "bubbelrisk". Men däremot finns det säkert problem i vissa segment, men sådana tendenser finns inte alls i Sverige. Svenska fintechbolag är väldigt lågt värderade.

Hur ser du på utvecklingen i USA?

– Det blir alltid sättningar, men det behöver inte vara en bubbla för det, utan kan handla om att man vill för mycket för fort. Och många av de entreprenörer som var med sist har betydligt starkare förutsättningar i dag än de hade kring år 2000.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS