Realtid

“Svenska börsen lockar tyska företag”

Mark Miller, tysk och grundare på Catcap. Anders Elgemyr, svensk och grundare på Jarl Securities.
Mark Miller, tysk och grundare på Catcap. Anders Elgemyr, svensk och grundare på Jarl Securities.
admin
admin
Uppdaterad: 24 apr. 2019Publicerad: 24 apr. 2019

Den svenska aktiemarknaden är mycket intressant för tyska bolag, inte minst techbolag. Det hävdar den tysk/svenska investeringsrådgivaren Catcap/Jarl Securities som just nu arbetar med ett par nya börsnoteringar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I Tyskland finns inte en levande aktiemarknad på samma sätt som i Sverige. Antalet listade små och mellanstora bolag är till exempel fler i Sverige än i Tyskland enligt Catcap/Jarl Securities.

– Det finns ett stort intresse för tyska företag att få tillgång till den svenska aktiemarknaden, säger Mark Miller, medgrundare av Catcap och ansvarig för att arbeta med tillväxtbolag.

– Samtidigt tittar svenska investmentbolag som Altor, EQT, et cetera på DACH-regionen för investeringar, säger Anders Elgemyr, vd och grundare på Jarl Securities.

– Dessutom är Tyskland den första internationella marknaden för de flesta svenska bolag.

Vilket land är bäst för svenska investerare? Frågar du Anders Elgemyr är Tyskland givet. Därför gick han också ihop med tyska Catcap i somras.

– Även om det finns skillnader är kulturen väldigt lik. Vi gillar samma typ av skämt till exempel, säger Mark Miller.

Det kanske kan tyckas som en petitess. Men de båda herrarna uppehåller sig länge vid frågan. Undertecknad är kanske inte helt övertygad; Anders är lättsam och rolig. Mark är visserligen pigg men, tja, lite tyskt torr.

– Jag trodde vi skulle vara närmare finnarna men jag är lugnare och mer harmonisk med tyskarna, vidhåller Anders Elgemyr.

ANNONS

Vi tror att vi är lika engelsmännen för att vi kan språket, men i praktiken är skillnaderna rätt stora, hävdar han. Brexit har spätt på skepsisen, en trend som startade redan för 1,5 år sedan.

– Och mot Frankrike är det alltför stora skillnader, hävdar Elgemyr.

Är vi inte alla europeer? Varför är de här kulturskillnaderna så viktiga? Jo, för att Catcap/Jarl Securities vill vara bryggan mellan Tyskland och Sverige.

– Vår stora plan för 2019 är att ta tyska företag till Nasdaq North, säger Mark Miller.

Han förtydligar med att det handlar om ett par bolag, som finansföretaget noga väljer ut.

– Basen för oss är Tyskland och Norden men vi finns över hela Europa. London är exempelvis fortsatt en viktig hubb.

Eftersom det är lite krångligt att skriva och säga Catcap/Jarl Securities byter företaget namn, det sker den 29 april. I denna text skriver vi tills vidare bara Catcap.

När det gäller börsen är den betydligt trögare i Tyskland, menar Catcap. Tyska sparare är mer försiktiga. Samma sak med tyska företag.

ANNONS

– I Tyskland förändras aldrig priset , inte förrän det kommer en stor chock. Du måste också ha 5 miljarder kronor marknadsvärde för att vara på börsen. Nasdaqs position är därför väldigt intressant. Här finns en livlig community även för mindre bolag, säger Mark Miller.

Andra skillnader som trots allt existerar mellan de bägge ländernas kulturer är att tyskarna tar mycket hårdare på integritetsfrågor och det finns inga offentliga uppgifter om mindre och medelstora företag, varför utländska investerare behöver guidning. Tyskarna är också mycket mer konservativa när det kommer till finansiering och vill ofta hellre hålla företaget inom familjen än att sälja ut det till investerare eller till börsen. Dessutom saknas en investerarcommunity på det sätt som finns i Sverige.

Catcaps styrka är techbolag och life sciences, ungefär hälsa och sjukvård. Ett exempel är svenska Preglife, ett företag och en app för gravida och nyblivna föräldrar som har blivit en stor succé. Här har Catcap nyligen hjälpt till med att stänga en större transaktion, investering i bolaget.

– Vi hjälper till med M&A-rådgivning, partnerskap med investerare och även saker som affärspartnerskap, hjälp med innehållsmarknadsföring, tillgång till mediehus och så vidare, säger Mark Miller.

Ibland är partnerskapet på väldigt lång sikt. En gång tog en transaktion 13 år, berättar Mark Miller. I snitt tar det sex månader till ett år.

Sverige ligger generellt några år före Tyskland när det gäller ny teknik. När det kommer till stora affärer ligger däremot Tyskland fem år före, enligt Mark Miller.

En likhet är att både Sverige och Tyskland har en tradition av tunga industriföretag, något som Catcap också anser skiljer ut oss från andra regioner i världen. Företagen – Bosch, Atlas Copco, ABB, Volvo, Sandvik, Ericsson etc – har också kommit långt inom industridigitalisering, så kallad industri 4.0 och det händer mycket framåt inom AI (artificiell intelligens) och robotik.

– Alla stora branscher blir digitaliserade. Nu kommer vi till finansiella tjänster. Sedan följer byggsektorn, säger Mark Miller.

ANNONS

Techscenen i Stockholm är rätt lik den i Berlin och det sker redan idag mycket utbyte mellan bolag i de bägge städerna. Ett av många exempel är Klarna som har öppnat en stor utvecklingsenhet i Berlin.

– Techmarknaden har nått en kritisk storlek och blivit mer mogen, med hubbar i Stockholm, Berlin, London, Paris, Barcelona och Lisabon. Samtidigt finns en stor likviditet i marknaden. Ihop med ett stort innovationstryck på traditionella verksamheter triggar det just nu investeringar och M&A, avslutar Mark Miller.
 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS